Litvínovská radnice zakázala protesty proti extremistům v Janově

Litvínov - Litvínovský městský úřad dnes zakázal protiextremistickou demonstraci ohlášenou na 17. listopadu v místním sídlišti Janov. Zatímco ohlášené shromáždění pravicových radikálů na náměstí Míru a následný pochod do sídliště Janov s početnou komunitou Romů město nemůže ze zákona nepovolit, demonstraci v Janově úřad zakázal vzhledem k tomu, že se měla konat ve stejném místě jako dříve oznámený pochod.

Zakázanou demonstraci ohlásil od 8:00 do 21:00 obyvatel janovského sídliště Pavel Musil, jenž reprezentuje neromskou komunitu. V sídlišti by se podle něj mělo sejít nejméně 1000 lidí. „O zákazu vím a starosta (Milan Šťovíček) mě na jeho vydání upozornil. Kolize se však týká jen času od 12:00 do 18:00, na kdy je ohlášený pochod do Janova. V té době se skutečně stáhneme do ulice Gluckovy, kterou by pochod vést neměl. Ve zbylém čase ale můžeme demonstrovat i v původně zamýšlených ulicích,“ řekl Musil.

Extremisté se chystají do Litvínova, Mostu, Chomutova nebo Kadaně 

Na pondělí extremisté ohlásili kromě Litvínova shromáždění i v řadě dalších měst v kraji. Oznámení dnes obdržel mostecký a chomutovský magistrát a také radnice v Kadani a Jirkově na Chomutovsku či v Lounech. „Požádali jsme policisty, aby nás nechali v klidu projít Janovem. Pro případ, že by nám v tom chtěli zabránit, nahlásili jsme shromáždění v dalších městech. Myslím, že by bylo rozumnější mít nás na jednom místě a bez excesů. Pokud se totiž rozjedeme na místa dalších nahlášených srazů, nedá se už zaručit, jak to dopadne,“ řekl místopředseda Dělnické strany (DS) Petr Kotáb.

Obavami z akcí extremistů se netají Romové. Jejich reakcí bude podle Radka Grunzy z Romského křesťanského sdružení tichá demonstrace v ulicích janovského sídliště. Tvrdí, že by při ní nikdo neměl být vyzbrojen ani porušovat zákon.

Oznámeným účelem pochodu z centra města do janovského sídliště je „protest proti násilí“. Uskutečnit by se měl od 12:00 do 18:00. Nahlásil jej Jiří Bunda, který je údajně jednou z vedoucích postav ultrapravicových Autonomních nacionalistů. Shromáždění „proti pozitivní diskriminaci a policejnímu násilí“ na litvínovské náměstí Míru svolala na stejný den od 11:00 krajně pravicová Dělnická strana.

Sympatizanti Dělnické strany
Zdroj: ČT24