Reforma zdravotnictví: Koalice se na ničem nedohodla, ale byl to pokrok a určitě jednat ještě někdy bude

Praha - V dnešních Otázkách Václava Moravce zaznělo z úst ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka, že včerejší jednání předsedů koaličních stran a expertů bylo úspěšné, i když ke shodě nedošlo. Na otázku, kdy se on spolu s Mirkem Topolánkem a Martinem Bursíkem sejde k dalším jednáním, ale odpovědět nedokázal. Zdeněk Škromach /ČSSD/ kritizuje reformu zdravotnictví jako celek, protože pricipiálně je prý naprosto chybná. Pokud navíc ve vládě dojde k výměně ministrů, měla by sněmovnu požádat o vyslovení důvěry, domnívá se Škromach.

Včera se projednávalo více než 20 sporných otázek a ve většině se kompromis nakonec našel. Týká se to například zákona o záchranné službě, kde podle náměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra již byly odstraněny všechny problémy.

Lidovci také ustoupili ve většině námitek ohledně potratů v zákoně o specifických zdravotnických službách, jejich odpor k umožnění umělého přerušení těhotenství cizinek v Česku však pokračuje a budou se jím muset zabývat koaliční šéfové.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Marek Šnajdr dnes uvedl, že další jednání už experti přenechávají předsedům koaličních stran, protože jde více o politické záležitosti než o věci, které by mohli vyřešit odborníci.

V normě o veřejném zdravotním pojištění trvá prý spor už jen u stanovení úhradových standardů stejně jako u zákona o zdravotních službách. Zdeněk Škromach /ČSSD/ k tomu podoknul, že se domnívá, že celý český zdravotnický systém míří k privatizaci. Podle něj Čunek úmyslně zamlčuje fakt, že mezi zúčastněnými stranami neexistuje shoda ohledně minimální péče, tedy toho, na co bude mít právo každý.

Zdravotnické poplatky nemají zůstat lékařům

Vládní lidovci chtějí, aby poplatky vybírané ve zdravotnictví nezůstávaly lékařům či zdravotním zařízením, ale připadly zdravotním pojišťovnám. V diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce to dnes naznačil vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.

Tato změna má podle něj být součástí úpravy systému výběru poplatků, kterou jeho strana připravuje. Čunkovi přijde nespravedlivé, že někteří odborníci mají „osm, pět nebo jednoho pacienta“ a jiní lékaři jich mají desítky. Proto by tedy měly poplatky jít do centrální kasy, a ne zůstávat zdravotnickému zařízení, kde byly vybrány.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) v pořadu Nedělní partie
televize Prima jakékoli změny u poplatků odmítl. Snahy o jejich změny Julínek označil za „politický obchod“, přičemž několikrát slovně zaútočil na KDU-ČSL a jejího šéfa za bránění jeho reformám.

Lidovecký záměr naopak podpořil zdravotnický expert ODS Boris Šťastný. „Šlo by o přehledné, efektivní a především spravedlivé opatření pro pacienty, pojišťovny i poskytovatele zdravotní péče,“ myslí si Šťastný.

Lidovci chtějí změny i u receptů

Další změnu, kterou jeho strana bude chtít prosadit, je paušální platba pouze za jeden recept, a to 20 korun, nikoli 30 korun, jako je to v současnosti. O těchto úpravách podle Čunka bude koalice jednat v blízké době. Kroky tímto směrem ocenil Škromach, který naznačil, že nejlepší by bylo je zrušit úplně. Ale nynější připravované úpravy jsou mu rozhodně sympatické.

Zdravotnická reforma

Od počátku roku se v Česku vybírá 30 korun za návštěvu lékaře a za každou položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost.

Odhaduje se, že lékařská zařízení dosud na regulačních poplatcích vybrala zhruba čtyři miliardy korun. Tyto peníze využívají na platy zaměstnanců nebo nákup zdravotnické techniky.

Zdravotní pojišťovny loni hospodařily se ziskem více než 26 miliard korun, opozice tvrdí, že letos stoupne až na 40
miliard.