Pospíšil uvažuje o návratu hranice trestní odpovědnosti na 15 let

Praha - Některým politikům se nelíbí snížení věku, od kdy je člověk trestně odpovědný, o rok – na čtrnáct let. To je jedna z novinek, které přináší trestní zákoník schválený Poslaneckou sněmovnou, o němž nyní bude rozhodovat Senát. Změnu věkové hranice trestní odpovědnosti kritizoval v Otázkách Václava Moravce předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, nelíbí se ale ani místopředsedovi ČSSD Zdeňku Škromachovi. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil je ochoten o tomto tématu dále diskutovat, chce ale, aby byl zákoník schválen.

Jiří Čunek je vedle samotného snížení věkové hranice trestní odpovědnosti problémem, který s touto změnou úzce souvisí: „Máme tady beztrestnost pedofilů směrem ke čtrnáctiletým dívkám.“

Pospíšil navrhuje novelu

Budou-li mít senátoři výhrady ke snížení věku trestní odpovědnosti, navrhuje Jiří Pospíšil, že po schválení předloží novelu, která věkovou hranici vrátí zpět na patnáct let. Chce ale, aby byl trestní zákoník v horní parlamentní komoře schválen. Další změny, které kodex navrhuje, jsou totiž podle ministra spravedlnosti příliš zásadní na to, aby spadly pod stůl.

„Hranice věkové odpovědnosti čtrnáct, či patnáct let je mediálně citlivá a je to téma, které je důležité, ale z hlediska nového trestního práva to není téma klíčové,“ řekl Jiří Pospíšil. Již dříve ovšem uvedl, že na této změně není nic problematického a lidé jsou trestně odpovědní od čtrnácti let například v Německu, Rakousku nebo na Slovensku. Ministr dodal, že tuto změnu nenavrhovalo ministerstvo a do zákoníku ho začlenili až poslanci.

Případné úpravy zákoníku po jeho schválení nejsou proti mysli ani opozici. ČSSD v tom případě zřejmě navrhne, aby bylo trestné řízení auta bez řidičského průkazu nebo vytvoření nového trestného činu eutanázie, který by byl trestán měkčeji než vražda.

Snížení věku nic nevyřeší, myslí si Čunek

Jiřího Čunka, který je mimo jiné i senátor a bude tedy zanedlouho rozhodovat o dalším osudu zákoníku, však Pospíšilův slib nepřesvědčil. Obává se totiž, že by po schválení trestního zákoníku nemusela projít naopak novela vracející věkovou hranici trestní odpovědnosti zpět na patnáct let. Čunek dodal, že jím kritizovaná změna navíc nevyřeší problém, kdy v rámci zlodějských gangů operují děti – místo čtrnáctiletých budou podle Čunka krást třináctileté.

Pospíšil dal najevo obavy, že vrátí-li se zákoník do Poslanecké sněmovny, napodruhé již neprojde. Totéž se stalo s trestním zákoníkem, který připravil předchozí ministr spravedlnosti Pavel Němec. Senát ho vrátil do Poslanecké sněmovny, kde se zjistilo, že jeden z „přílepků“ ruší mimo jiné trestný čin tunelování. Tehdejší vládní koalice potom zákoník sama zamítla.

Jiří Pospíšil v Otázkách Václava Moravce připomněl, že trestní zákoník začne platit až rok po svém schválení. Bude proto podle něj dost času na předložení případné novely o vrácení věku, od kdy je člověk trestně odpovědný, na patnáct let. 

Změna věkové hranice rozděluje i odborníky

Část odborníků na novém trestním zákoníku kritizuje stejnou změnu jako Jiří Čunek - snížení věku legálního sexuálního styku na čtrnáct let. Sexuolog a europoslanec za ODS Jaroslav Zvěřina v této souvislosti hovoří o předhození dětí deviantům.

Řada právníků je ovšem přesvědčena o tom, že by nový trestní zákoník neměl být zamítnut. „Byla by to věčná škoda,“ uvedl prezident Soudcovské unie Libor Vávra. Podobně se vyjádřil také místopředseda České advokátní komory Martin Vychopeň: „Trestní zákon tak, jak byl schválen, je jedna z nejmodernějších trestních norem ve střední Evropě. Je systematicky dobře řazen, je odborně na vysoké úrovni.“

Oba právníci se shodli na tom, že by novému trestnímu zákoníku zásadně neuškodila novela, o níž hovořil Jiří Pospíšil.