Karlovarská ODS chce do čela města Wernera Hauptmanna

Karlovy Vary – Místní sdružení ODS v Karlových Varech nominovalo na nového primátora města Wernera Hauptmanna, dosavadního zástupce Karlovarského kraje u Evropské unie. Vedení místní ODS nabídlo Hauptmannovi post v čele magistrátu v pátek, poté, co rezignovala dosavadní primátorka Veronika Vlková (ODS). Hauptmann dnes nabídku přijal. "Sice mi to způsobí trochu osobních i pracovních komplikací v souvislosti s přesunem z Bruselu, kde jsem měl dále pokračovat, ale nejde o nic zásadního," uvedl Werner Hauptmann.

Kandidát na karlovarského primátora má zřejmě jistou podporu koaliční ČSSD, nemůže si však být jist všemi hlasy své vlastní strany. Během sporů, které vyvrcholily rezignací dosavadní primátorky, odešli z klubu ODS tři zastupitelé. Ti prý navrhnou jako protikandidáta jednoho ze své skupiny Otakara Macešku.

V Karlových Varech nyní vládne koalice ODS a ČSSD podporovaná zelenými. V osmatřicetičlenném zastupitelstvu disponuje 27 hlasy. ODS ovšem chce mít jistotu a snaží se získat podporu pro svého kandidáta i mezi opozičními zastupiteli. „Budu hovořit se zástupci opozice a chci jim vysvětlit své představy,“ řekl Hauptmann.

Že by kandidáta ODS někteří opoziční zastupitelé mohli podpořit, naznačil Petr Kulhánek z Karlovarské občanské alternativy. „Znám pana Wernera Hauptmanna jako racionálně a rozumně myslícího člověka, tak by pro mě bylo velmi špatnou zprávou, kdyby se stal prodlouženou rukou tvrdého křídla ODS,“ uvedl Kulhánek.

Nového primátora bude zřejmě karlovarské zastupitelstvo volit již na úterním zasedání.