V Litvínově je před příjezdem extremistů klid

Litvínov (Mostecko) - V pondělí se do Litvínova chystají pravicoví extremisté. V neděli odpoledne tam však panoval klid a prodejci zatím své obchody nijak nezabezpečovali. Výjimku tvořila prodejna nábytku v sídlišti Janov s početnou komunitou Romů, kam chtějí radikálové pochodovat z náměstí Míru. Po zkušenosti z poslední demonstrace v říjnu budou všechny výlohy zakryty pomocí dřevěných palet, řekl majitel obchodu František Aul.

„Při demonstraci extremistů 18. října jsem přišel o dvě výlohy, stálo mě to 14 000 korun. Žádný pachatel nebyl dopaden. Výlohy proto nyní zakryji. Policie mě totiž ochrání teprve poté, co mi proletí výlohou dlažební kostka. To už je ale pozdě,“ uvedl Aul. Jeho prodejna nábytku je v Hamerské ulici, kde má pondělní pochod radikálů končit.

Zabezpečit výlohu chce i majitel nedaleké večerky. Naopak obchodníci na náměstí Míru, kam svolala na 17. listopad shromáždění krajně pravicová Dělnická strana (DS), opatření k ochraně svého majetku nechystají.

Negativní zkušenost s demonstrací extremistů z 18. října má i sedmatřicetiletá matka dvou školáků a jednoho předškoláka z janovského sídliště. „Největší bitky se odehrály přímo pod naším balkonem. V pondělí se proto zavřeme doma, děti nenechám ani koukat z okna. Nevím, jak budou účastníci demonstrace vyzbrojeni, nebudu riskovat zdraví či dokonce životy svých dětí,“ dodává.

Byt nehodlá opustit ani čtyřiačtyřicetiletá ekonomka, která bydlí nedaleko centra Litvínova. „Auto naštěstí nemám, tak mi ho nikdo nerozbije. Při posledním pochodu do Janova v říjnu radikálové povalili v naší ulici popelnici,“ doplnila.

Odjezd na chalupu se svou přítelkyní raději volil čtyřiatřicetiletý muž z litvínovské městské části Osada. „Dvě malé děti mé přítelkyně jsou tento víkend u svého otce. Raději jsme mu zavolali, aby na pondělí neplánovali žádnou vycházku a drželi se doma. Jeden nikdy neví,“ dodal.

Pravicoví radikálové, kteří se sjedou 17. listopadu na litvínovské náměstí Míru a pak se chtějí přesunout do místního sídliště Janov, musejí nejspíš počítat v případě porušování zákona s tvrdým zásahem policie. Vyplývá to z reakce ministra vnitra Ivana Langra. Očekává, že policisté budou při potírání projevů extremismu „velmi aktivní a nekompromisní“. Extremisté to ale nehodlají policistům usnadnit. Na pondělí ohlásili kromě Litvínova shromáždění i v řadě dalších měst v kraji.

Oznámení obdržel mostecký a chomutovský magistrát a také radnice v Kadani a Jirkově na Chomutovsku či v Lounech. Vedení Chomutova ale případnou akci extremistů považuje za neohlášenou. Oznámení je podle mluvčího magistrátu Tomáše Brandy neplatné, bylo totiž podáno po zákonné lhůtě.

„Požádali jsme policisty, aby nás nechali v klidu projít Janovem. Pro případ, že by nám v tom chtěli zabránit, nahlásili jsme shromáždění v dalších městech. Myslím, že by bylo rozumnější mít nás na jednom místě a bez excesů. Pokud se totiž rozjedeme na místa dalších nahlášených srazů, nedá se už zaručit, jak to dopadne,“ řekl ČTK už dříve místopředseda Dělnické strany Petr Kotáb.

Jeho kolega, rovněž místopředseda DS Jiří Štěpánek dnes novináře informoval o tom, že má informace o připravované fyzické likvidaci předsedy strany Tomáše Vandase. Možný útok souvisí údajně právě s pondělním shromážděním pravicových extremistů svolaným DS do Litvínova.

Obavami z akcí extremistů se netají Romové. Jejich reakcí bude podle Radka Grunzy z Romského křesťanského sdružení tichá demonstrace v ulicích janovského sídliště. Tvrdí, že by při ní nikdo neměl být vyzbrojen ani porušovat zákon.

Protiextremistickou demonstraci od 08:00 do 21:00 ohlásil i obyvatel janovského sídliště Pavel Musil, jenž reprezentuje neromskou komunitu. V sídlišti se podle něj sejde nejméně 1000 lidí. Městský úřad však tuto demonstraci zakázal, protože se měla konat ve stejném místě jako dříve oznámený pochod.

„O zákazu vím a starosta (Milan Šťovíček) mě na jeho vydání upozornil. Kolize se však týká jen času od 12:00 do 18:00, na kdy je ohlášený pochod do Janova. V té době se skutečně stáhneme do Gluckovy ulice, kterou by pochod vést neměl. Ve zbylém čase ale můžeme demonstrovat i v původně zamýšlených ulicích,“ vysvětlil Musil.

Oznámeným účelem pochodu z centru města do janovského sídliště je „protest proti násilí“. Uskutečnit by se měl od 12:00 do 18:00. Nahlásil jej Jiří Bunda, který je údajně jednou z vedoucích postav ultrapravicových Autonomních nacionalistů. Shromáždění „proti pozitivní diskriminaci a policejnímu násilí“ svolala DS na litvínovské náměstí Míru na stejný den od 11:00.