Česká ambasáda v Hanoji přestane vydávat víza do ČR

Praha - Vláda rozhodla, že na ambasádě v Hanoji přestane vydávat Vietnamcům víza pro cestu do Česka. Zatím do konce roku. Zareagovala tak na růst organizovaného zločinu uvnitř jejich komunity a taky na možné mafiánské praktiky při vyřizování vstupních povolení.

Vláda dostala na stůl analýzu, která upozorňuje na hlavní okruhy trestné činnosti uvnitř vietnamské komunity: padělání značkového zboží, daňové úniky, pěstování marihuany ve velkém. Na základě analýzy na návrh ministra vnitra Ivana Langra v utajeném režimu rozhodla: stop vydávání víz pro Vietnamce, zatím do konce letošního roku.

„Pokud takový materiál existuje, pak je v režimu utajení a do té doby se o něm nedá mluvit. Nicméně my opakovaně upozorňujeme, že kolem zprostředkování víz se stahuje organizovaný zločin,“ poznamenává mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

„Musíme připravovat konkrétní opatření, tak abychom byli schopni Českou republiku ochránit před pácháním trestné činnosti,“ dodává ministr vnitra Ivan Langer. Na vzniku analýzy se společně podílela ministerstva vnitra a zahraničí. Podklady připravili specialisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, cizinecké policie a tajných služeb.

Opatření má i své odpůrce. Podle Česko-vietnamské společnosti se organizovaný zločin týká jen velmi úzké části komunity: „Je to mezinárodní ostuda a je to bohužel důkaz toho, že všichni naši čelní představitelé státu, kteří v minulé době i nedávno navštívili Vietnam a ubezpečovali o zájmu, o spolupráci a o přátelství, tak vědomě lhali,“ dodává předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.

Opozici zase vadí, že s ní vláda na půdě sněmovny plánovaný krok nekonzultovala: „Já bych očekával, že by vláda spíše měla s tímto přijít do Výboru pro bezpečnost, pokud je ta situace natolik vážná, a také do zahraničního výboru, aby to mohlo být projednáno,“ nesouhlasí poslanec Jeroným Tejc (ČSSD).

Usnesení vlády dává ministrům vnitra a zahraničních věcí právo v budoucnu kdykoliv vydávání víz znovu zastavit, pokud by problémy přetrvávaly. V plánu jsou i další opatření, například na ambasádu v Hanoji by měl brzy odcestovat styčný důstojník cizinecké policie.