Demonstrace proti radaru zablokovala pražskou Národní třídu

Praha - Několik stovek odpůrců umístění radarové základny americké protiraketové obrany v Brdech zablokovalo dnes večer pražskou Národní třídu. Od 17 hodin tu iniciativa Ne základnám pořádala ohlášenou demonstraci. Na místo dorazilo i několik stoupenců amerického protiraketového štítu, kteří se s demonstranty slovně napadali. Dva příznivce radaru museli po strkanici s názorovými protivníky odvést strážníci. Potyčka s policií se strhla i před úřadem vlády, kde  demonstrace večer vyvrcholila.

Dnešní večerní demonstrace na Národní třídě zablokovala tramvajovou dopravu. Průvod protestujících se již podle původního plánu vydal po mostě přes Vltavu, odkud zamířil až před sídlo vlády. Před Strakovou akademií rozvinuli účastníci demonstrace transparent s nápisem „Tato vláda musí skončit“ a zapálili v jejím okolí svíčky jako symbol konce kabinetu Mirka Topolánka. Skandovali při tom hesla „Ne základnám!“, „Hanba vládě!“ a „Topolánek ven!“. Proti jednomu z demonstrantů zasáhli státní policisté střežící budovu, s nimiž se muž dostal do konfliktu, a zadrželi ho. Před osmou hodinou se protest pokojně rozešel.

Podle náměstka ředitele pražských strážníků Ludvíka Klemy se demonstrace účastnilo kolem tisícovky lidí, na pořádek dohlíželo zhruba 30 strážníků. Sami organizátoři odhadli počet účastníků pochodu z Národní třídy ke Strakově akademii na 500 až 600 osob.

Iniciativu pořadatelů demonstrace dnes mimo jiné podpořili svým vystoupením např. zarytý odpůrce radaru starosta brdského Trokavce Jan Neoral (nez.), filmový režisér Zdeněk Troška a publicista a předlistopadový disident Petr Uhl. Zhruba po hodině se stovky účastníků demonstrace vydaly pešky směrem k vládnímu sídlu.

Průvod zdobily transparenty s nápisy „Radar sametem nezakryjete“ či „76 procent proti radaru“, které narážejí jednak na dnešní výročí tzv. sametové revoluce v listopadu 1989 a jednak na průzkumy veřejného mínění. Podle nich většina občanů americký radar v Česku odmítá. Protestující rovněž skandují hesla jako „Ne základnám!“ a „Radar tady nebude!“ a pískají na píšťalky. Někteří drží v rukou svíčky.

Demonstrace byla součástí akcí konajících se dnes na řadě míst Česka, které se sice oficiálně hlásí k připomínce událostí 17. listopadu, ale ve skutečnosti sledují nějaký jiný záměr. Zřejmě nejdramatičtější je situace kolem litvínovského sídliště Janov, kde se dnes strhnul několikahodinový tvrdý boj mezi policisty a pravicovými radikály. Ti se dnes do Litvínova sjeli s cílem projít Janovem, v němž žije převážně romské obyvatelstvo. Střety si zatím vyžádaly čtrnáct zraněných z řad demonstrantů i policistů a patnáct zadržených.

Akce Ne základnám na Národní třídě 17.11.08
Zdroj: ČTK