Podle předsedy DS byl mítink v Litvínově úspěšný, policie selhala

Litvínov - Tomáš Vandas, předseda Dělnické strany (DS), označil dnešní shromáždění na náměstí Míru v Litvínově za úspěšné. Zhodnocení polistopadového vývoje v zemi a událostí na litvínovském sídlišti Janov, obývaném převážně Romy, si podle něj přišlo vyslechnout na tisíc lidí. Vinu za střety při pochodu do janovského sídliště podle něj nese jednoznačně policie. Ta to odmítá.

„Policisté neumožnili dokončit akci tak, jak byl plánována. Poté se snažili účastníky pochodu vyprovokovat, aby mohli tvrdě zasáhnout,“ uvedl Vandas. Policie podle mostecké mluvčí Ludmily Světlákové nepochybila. „Zákrok byl profesionální a ve všech směrech v souladu se zákonem,“ doplnila. Akce se podle ní zúčastnilo na 500 až 600 radikálů, policie měla ve městě asi tisíc příslušníků.

Jako velké pochybení policie, úředníků a vedení litvínovské radnice hodnotí dnešní akci radikálů Ondřej Cakl ze sdružení Tolerance občanská společnost. Shromáždění na náměstí a následný pochod extremistů do janovského sídliště je podle něj v rozporu s právem shromažďovacím a Ústavou ČR.

Podle Cakla mohla policie rozpustit pochod už po některých projevech  členů či přívrženců Dělnické strany na náměstí. „Vůbec už ale nechápu, proč policie nepoužila v Janově megafon a neupozornila účastníky pochodu, že jej vzhledem k porušování zákona z jejich strany rozpouští. Je to selhání velitele zásahu. Dnešní události ještě vyhodnotíme a uvidíme, co podnikneme,“ dodal.  

Dnešní střety policie s radikály byly patrně nejtvrdší od roku 2000, kdy rozsáhlé pouliční násilnosti provázely zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze.

Policisté odvádějí 17. listopadu v Litvínově jednoho z příznivců krajně pravicové Dělnické strany.
Zdroj: ČT24/ČTK