Za vraždu švagra si chlapec z Hodonínska odpyká 3,5 roku

Olomouc - Tři a půl roku ve věznici pro mladistvé si odpyká chlapec, který loni zavraždil svého šestatřicetiletého švagra. Rozsudek brněnského krajského soudu pro mládež dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Státní zástupce přitom požadoval přísnější potrestání, jeho odvolání však soud zamítl. Mladý muž špatně nesl, že švagr často pod vlivem alkoholu napadal jeho o 14 let starší sestru, na kterou byl fixovaný.

Loni v prosinci švagra po jednom z těchto sporů udeřil do nosu a jakmile spadl na zem, tak jej svázal a naložil do kufru auta. Poté jej odvezl do odlehlého prostoru a na cestu se přitom vybavil kuchyňským nožem.

Na místě švagra vytáhl a znovu jej napadal údery pěstí a kopanci směřujícími především do obličeje. Když mu muž začal vyhrožovat, že si to s jeho sestrou vyřídí, devětkrát jej bodl nožem do břicha a zad. Muž na následky zranění zemřel.

Polehčující okolností měly být tíživé rodinné poměry

„Vrchní soud odvolání státní zástupkyně zamítl jako nedůvodné. Krajský soud vcelku správně ustálil otázku viny i trestu. V rámci sazby od jednoho roku do pěti let lze tříapůlleté trestní opatření odnětí svobody považovat za přiměřené,“ přiblížil případ mluvčí soudu Petr Angyalossy.

Státní zástupkyně ve svém odvolání namítala, že není u obžalovaného splněna polehčující okolnost, která spočívá ve spáchání trestného činu pod vlivem tíživých rodinných poměrů. Podle ní není násilné jednání poškozeného muže vůči své manželce nijak výjimečné a ojedinělé, což prý obžalovaný věděl.