Transparency International chce zprůhlednit lobbing

Praha - Organizace Transparency International - Česká republika (TIC) přišla s požadavkem, aby vládní činitelé a parlamentní politici zveřejňovali své schůzky s lobbisty i témata jejich jednání. Profesionální lobbisté i lobbistické firmy by navíc měli ze zákona podléhat povinné registraci. Oznámil to dnes předseda správní rady TIC Václav Láska.

Představitelé české Transparency International soudí, že politici by měli své schůzky s vyjednávajícími osobami zveřejňovat dobrovolně, nikoliv na základě zákona. Při nezveřejnění by politického činovníka stihla především ztráta důvěry občanů, která je podle organizace účinnější než finanční postihy.

Zákonodárci návrh vítají i odmítají

Poslanci se prý brání tím, že s tímto pravidlem by jim významně vzrostla administrativa. TIC toto tvrzení považuje za výmluvu. „Deníček si dokáže vést i třináctiletá dívka,“ podotkl Václav Láska. Politici by podle něj mohli schůzky pravidelně uveřejňovat například na svých webových stránkách. Oblast lobbingu by se tímto opatřením významně zprůhlednila.

Zákonodárci také upozorňují na problematickou definici pojmu lobbista. S problémy za nimi chodí jak soukromé osoby, tak třeba zástupci neziskových organizací, učitelů apod. Zákon o regulaci lobbingu připravuje ČSSD. Podle dřívějšího vyjádření předsedy jejího poslaneckého klubu Michala Haška by strana chtěla dát normě konečnou podobu do konce tohoto roku.

Osloveným profesionálním lobbistům by údajně podobná povinnost nevadila. „Vědí, že by jim to přineslo výhody, například vzhledem k pohybu na půdě sněmovny. Oddělilo by se zrno od plev,“ dodal Láska. Sami zákonodárci si prý v současnosti stěžují na to, že lobbisté provádějí svou činnost skrytě. Při prvním kontaktu s těmito lidmi politici často netuší, že jde o lobbisty, případně za koho lobbují.

Registr v EU lobbisty neláká 

TIC navrhuje, aby lobbisté zveřejňovali nejen údaje o sobě včetně základních finančních informací, ale také jména svých klientů. Navíc by se měli sdružit v profesní organizaci, která by dohlížela na dodržování základních pravidel lobbingu. V EU existují registry lobbistů zatím jen na dobrovolné bázi. Evropská komise spustila svůj registr letos v červnu. Zatím se do něj zapsalo asi 550 subjektů, ačkoliv v Bruselu se podle odhadů pohybuje až 20.000 lobbistů. Zájemci o zápis museli uvést, kdo jsou, o co usilují i o jaké obory se zajímají. Podle TIC je malý zájem lobbistů o registr důkazem toho, že je nutné ustanovit registraci povinnou - podobně jako ve Spojených státech.

Další aktivity nejen protikorupční organizace Transparency International si můžete projít na jejích webových stránkách.