V Aši našli policisté pěstírnu marihuany, letos už několikátou

Aš - Velkopěstírnu marihuany objevili dnes policisté v Aši na Chebsku. Na místě zadrželi dva cizince, stovky rostlin konopí a pěstební zařízení za asi milion korun. Zátah připravovali policisté delší dobu, zhruba měsíc dům, kde byla pěstírna, sledovali. Podobně jako v případě předešlých pěstíren, které už na Chebsku policisté letos odhalili, šlo o Vietnamce.

Ti se na pěstování a prodej marihuany zaměřují stále častěji. Jen na Chebsku jde minimálně o osmý případ za letošní rok. Naposledy podobnou, i když menší pěstírnu, našli policisté v Hranicích u Aše.

Počty pěstíren marihuany ale narůstají nejen na západě Čech, ale i v celém Česku. Podle informací Národní protidrogové centrály bylo loni objeveno 34 pěstíren. Jen za pět měsíců letošního roku to už bylo 61. Drtivou většinu letos odhalených pěstíren provozovali podle centrály Vietnamci. Podle České televize chce vláda minimálně do konce roku pozastavit vydání víz vietnamských občanům. Ministr Ivan Langer to ale s odkazem na neveřejný charakter vládního jednání nepotvrdil. Jak ale řekl, v Česku roste četnost případů páchání závažné trestné činnosti příslušníky vietnamské komunity.