V Číně začne autosalon, nové modely představí GM, Ford i Volkswagen

Kuang-čou (Čína) – V jihočínském městě Kuang-čou začne zítra autosalon. Představí se na něm 68 automobilek, které k nejlidnatější zemi světa upínají své naděje. Čína je druhým největším automobilovým trhem a jediným regionem ve světě, kde se podle odhadů budou osobní auta dobře prodávat i nadále. Výrobci jsou optimističtí, i když prodej aut v Číně v poslední době kvůli finanční krizi upadá. "Myslím si, že finanční krize má na čínský automobilový průmysl jen krátkodobý dopad. Za dva až tři roky se vzpamatuje a bude zase růst," uvedl Jeffrey Shen, který v Šanghaji prodává vozidla koncernu Ford.

Právě Ford dává najevo svou orientaci na říši středu modelem Fiesta sedan vytvořeným speciálně pro čínské podmínky, který představí na zítřejším autosalonu. Třemi novými vozy se chce v Kuang-čou pochlubit také General Motors a nové modely na eletrický pohon mají představit Volkswagen a Nissan.

Ve městě, které pořádá autosalon, chce příští rok otevřít novou továrnu společnost, která je čínskou automobilovou jedničkou – Toyota. Číňany zaujal především její hybridní model Prius, ten jako ekologické vozidlo podporuje pekingská vláda dotacemi. Toyotu tento vůz dostal v žebříčku nejúspěšnějších prodejců do čela před General Motors.

Zájem automobilek o Čínu shrnul redaktor magazínu Autocar Yuan Wei: „V Číně je obrovská konkurence. Teď, když výrobci aut na celém světě očekávají nižší tržby, budou se o místní trh ještě víc rvát.“