Rath chystá noční kontroly ve středočeských nemocnicích

Praha - Budoucí středočeský hejtman David Rath (ČSSD) chystá sérii nočních přepadových kontrol v soukromých a městských nemocnicích v kraji. Informují o tom Hospodářské noviny (HN). Rath se chce zaměřit na ty nemocnice, se kterými je už dlouho nespokojen. Pokud při kontrole vybraná zdravotnická zařízení neobstojí, hodlá Rath využít svých pravomocí a zrušit jim registraci. V tom případě by nemohly nemocnice dál fungovat.

„V naprosto nepředvídatelnou hodinu přijdeme do nemocnice a budeme kontrolovat, kolik je v nemocnici lékařů a sester, jestli mají dostatečnou kvalifikaci. Podíváme se na kvalitu zdravotní péče a mimo jiné se zeptáme pacientů, jestli jsou v nemocnici spokojení,“ řekl Rath. Ten slibuje, že nočních kontrol se bude osobně účastnit. Zaměřit se chce hlavně na zprivatizované nemocnice, o nichž tvrdí, že kvůli zisku šetří na lékařské péči.

S kontrolami se začne v Brandýse nad Labem, Českém Brodě, v Mělníku a v Neratovicích. „Právě tyto nemocnice měly v minulosti největší problémy s tím, aby zajistily dostatek kvalifikovaných zdravotníků,“ uvedl Rath. V Brandýse nad Labem a v Českém Brodě se už delší dobu potýkají s nedostatkem zdravotních sester. V Českém Brodě se kvůli tomu zavřelo několik desítek lůžek.

Pokud chce nemocnice nebo soukromý lékař dělat medicínu, musí dostat registraci od krajského úřadu. „Pokud zjistíme, že nemocnice podmínky dané krajem nedodržuje, tak jí dáme pár měsíců, aby to napravila. Když to nenapraví, tak bude muset omezit poskytování zdravotní péče, nebo jí registraci vezmeme,“ uvedl Rath.