Topolánek nebojuje jenom s Bémem, ale i s Klausem

Praha - Předseda ODS Mirek Topolánek chce dát na prosincovém kongresu občanským demokratům na vybranou. Buď zůstane vedení ODS stejné, jako v posledních šesti letech, anebo se úplně změní. V tom případě hrozí ODS podle jejího dosavadního šéfa "fatální závislost strany na velké koalici s ČSSD". Kvůli odlišnému názoru na další směřování strany se Topolánek dostal do konfliktu i s prezidentem Václavem Klausem, který ODS začátkem 90. let založil.

ODS by podle Topolánka neměla ztratit tvář, měla by se držet ideových základů a nebát se reforem. Topolánek zároveň varuje, že občanští demokraté nesmějí zakrnět do podoby uzavřeného politického subjektu, který může zaujmout maximálně patnáct procent voličů. Vyplývá to z textu pro dnešní Hospodářské noviny, který lze podle Topolánkových nejbližších spolupracovníků chápat jako „základní teze“ pro jeho předvolební projev na prosincovém kongresu strany.

Reagoval tak na prohlášení svého hlavního rivala primátora Pavla Béma. „ODS se musí vrátit ke svým programovým kořenům. Je skutečně příliš rozkročena do politického středu, dělá hrozně velké ústupky svým koaličním partnerům.“ To dokazuje třeba vleklé jednání o další fázi reformních zdravotnických zákonů. Ministr Tomáš Julínek už několikrát ustoupil ze svých představ, a to kvůli několika málo poslancům ze Strany zelených a lidovců, kterým se jednotlivé části reformy nelíbí.

Topolánek

Tady je třeba hledat důvody, nejprve latentních sporů a dnes otevřených příkopů mezi Hradem a Strakovou akademií, mezi pražským magistrátem a Jánským vrškem.

Po jednání kabinetu, které bylo přerušeno, a následné víkendové schůzce expertů k tématu zdravotnických reforem, čeká dnes vládu finální rozhodnutí. Premiér nechce přistupovat na další změny a doufá, že vláda nakonec reformu podpoří. Kritika kabinetu se ozývá i z Hradu. Prezidentův blízký spolupracovník Petr Hájek charakterizoval Topolánkovu taktiku jako „smrtelnou nemoc nepolitické politiky“. Podle něj je právě premiér hlavní příčinou současné situace v občanské demokracii.

Prezident Václav Klaus se dlouhodobě staví na stranu Pavla Béma. Blížící se kongres podle Topolánka nerozhodne jen o novém vedení strany, ale i o budoucnosti občanské demokracie.