Sníh se vyskytuje na silnicích v hradeckém kraji a na Olomoucku

Hradec Králové/Olomouc - V Krkonoších, Orlických horách a na Jičínsku napadla v noci na dnešek slabá vrstva sněhu. Podobná situace je i na všech cestách Olomouckého kraje, kde se dnes nad ránem také objevil poprvé sníh. Silničáři sypali silnice nejen ve vyšších partiích regionu, ale už také na Olomoucku a Přerovsku. Cesty jsou podle nich sjízdné, jen ve vyšších polohách nabádají motoristy k opatrnosti.

Rozbředlý sníh může ležet zejména na Trutnovsku a Rychnovsku. Například v Orlických horách v noci napadlo do pěti centimetrů sněhu. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové byla vlhká a sjízdná bez omezení. Stejná situace byla ráno i na dálnici D1, kde navíc musejí řidiči počítat s povinnými zimními pneumatikami v úseku mezi Humpolcem a Jihlavou.

Podle meteorologů by dnes mělo být většinou oblačno, místy se budou vyskytovat přeháňky, a to i sněhové. Na horách by se mohly ojediněle tvořit sněhové jazyky.

Na silnicích Olomouckého kraje se poprvé objevil sníh  

V Olomouckém kraji poprvé vydatně sněžilo. Zhruba třícentimetrová vrstva napadla především v horských částech regionu, sníh se ale objevil také v nížinách. Na Olomoucku musely do terénu všechny sypače. Problémy měly tradičně kamiony.

Na rychlostní silnici mezi Hranicemi a Olomoucí havaroval řidič nákladního auta. Zřejmě dostal na zasněžené vozovce smyk. Na mostě u Lipníku nad Bečvou přejel přes tři pruhy a v protisměru narazil do svodidel. Sníh zkomplikoval dopravu také na Šternbersku. Nad obcí Ondrášov v noci uvízl kamion.

Také na Přerovsku napadl nad ránem centimetrový sněhový poprašek. Sypali i silničáři na Šumpersku. „Přes noc napadlo do tří centimetrů, všechny chemicky udržované silnice jsou nyní projeté. Od středních poloh musejí řidiči počítat se sněhovou kaší. Na cestách sypaných drtí je sněhová vrstva tří centimetrů,“ uvedl tamní dispečer. Podle něj naopak příliš práce neměli kolegové na Jesenicku, kde bylo výrazně tepleji a sníh se objevil pouze ve vyšších polohách.

Se sněhem na cestách se setkali také řidiči na Prostějovsku, a to zejména na Konicku a Protivanovsku. V níže položených částech okresu padal sníh s deštěm.

Podle předpovědi meteorologů bude v Olomouckém kraji sněžit i v následujících dnech. Řidiči se musí připravit také na mlhu a ledovku.