Postižení výbuchem plynu dostanou 150.000 korun

Hradec Králové - Radní Královéhradeckého kraje dnes rozhodli, že vyplatí lidem postiženým nedělní explozí plynu v domě v Hradci Králové 150.000 korun. Finance mají obětem pokrýt výdaje s regulačními poplatky v nemocnicích a měly by sloužit také jako humanitární odškodnění.

V sutinách po výbuchu zemřela třiatřicetiletá žena, dalších šest lidí z domu odvezli záchranáři do nemocnic v Hradci Králové a Praze. Právě v pražské nemocnici ošetřují lékaři sedmaosmdesátiletého muže s rozsáhlými popáleninami, v hradecké nemocnici zůstává roční dítě.

Čerstvý hradecký hejtman Lubomír Franc tlumočil úmysl radních pomoci řešit alespoň částečně náročnou životní a sociální situaci, do které se dotyční lidé dostali. S příspěvkem mohou počítat také pozůstalí po zemřelé ženě. Pokud se obyvatelé explozí poškozeného domu obrátí na odbor sociálních věcí a zdravotnictví, mohou od hradecké radnice dostat až 46.000 korun.

Policie vyčíslila škodu po výbuchu na zhruba pět milionů korun. Statik oznámil, že demolice bytový dům nečeká, ale bude nutné jej zrekonstruovat. Policie explozi vyšetřuje pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení, případnému pachateli hrozí v případě prokázání viny až tři roky vězení.