Rath: Julínkovy reformy přinesou pacientům chudinský standard

Praha - Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath na tiskové konferenci promluvil o konkrétních výhradách sociálních demokratů ke zdravotnické reformě ministra Tomáše Julínka, kterou dnes projednává vláda. Podle Ratha chce ministr udělat ze zdravotnictví obchod a chystané reformy způsobí chaos. Na pacienty pak prý čeká místo kvalitní péče "chudinský standard".

Tomáš Julínek předkládá vládě tři zákony - o zdravotnických službách, o specifických zdravotnických službách a o záchranné službě. Podle Ratha jsou to konfliktní zákony, které připravují půdu pro další Julínkův krok, což je privatizace pojišťoven a zdravotnických zařízení. „Chce toho dosáhnout tím, že změní některé zvyklosti a posouvá rozhodovací centrum ve zdravotnictví od státu k pojišťovnám. Tahle základní myšlenka se prolíná všemi navrhovanými zákony, a to je pro nás nepřijatelné,“ uvedl možný budoucí hejtman Středních Čech.

„Julínkova revoluce by za sebou mohla nechat i mrtvé“

„Nové zákony ruší celou terminologii, kterou zdravotnictví používá už po desetiletí. Po přijetí zákonů by si různé složky zdravotnictví přestaly rozumět. Představa, že se až dvě stě tisíc lidí rázem naučí desítky nových termínů, může vést k velkému chaosu. Julínkova revoluce by za sebou mohla nechat i mrtvé, protože ten chaos bude opravdu velký,“ varuje Rath.

„Doteď jsme měli termíny jako lékař nebo povinnost poskytnout první pomoc. V nových zákonech je lékař poskytovatel, první pomoc je služba - nejde už o péči o lidi, ale o služby.“

Stínový ministr si myslí, že zdravotnictví je založeno na humanitě, a ta se z nových zákonů úplně vytrácí. „Doposud jsme v zákonech měli termíny jako lékař, lékařská pomoc, povinnost poskytnout první pomoc. To už v nových zákonech nenajdete. Lékař je poskytovatel, první pomoc je služba - nejde už tedy o péči o lidi, ale o služby. Ministr Julínek směřuje zdravotnictví k obchodní dimenzi, kde máte prodávající a kupující,“ shrnuje názory sociálních demokratů Rath.

„Zákony zavedou chudinský standard“

„Dnes má každý pacient právo dostat nejmodernější léčbu, pokud o tom rozhodne jeho lékař. Ministr novými zákony říká: pro příště budeme poskytovat jen to nejnutnější. Říkám tomu chudinský standard,“ pokračoval Rath, podle kterého budou nové zákony pacienty omezovat.

Dalším problémem je pro Ratha průlom v lékařském tajemství: „Dnes potřebuje lékař rozhodnutí soudu, aby mohl mluvit o stavu pacienta. Pro příště by stačilo, aby o to požádala policie. Divím se ochráncům lidských práv, že proti tomu neprotestují.“

Zrušení registrací zdravotnických zařízení

Podle nových zákonů by si všechna zdravotnická zařízení měla po šestatřicetiměsíční lhůtě znovu požádat o registraci. Podle Ratha to ale zahltí krajské úřady, protože by se jednalo o tisíce žádostí. „Navíc, pokud si někdo zapomene o registraci znovu požádat, jeho zařízení zanikne. Mohlo by tak dojít k zániku desítek až stovek zařízení,“ dodal Rath.

Stínový ministr zároveň vyzval lidovce, aby ve sněmovně zvedli ruku pro návrh socialistů na zrušení zdravotnických poplatků. Dolní komora parlamentu by podle něj o rušení poplatků měla jednat na schůzi, která začne 25. listopadu. V navrhovaném programu ale tento bod není.