V Pardubicích podraží MHD, papírové jízdenky ale ne

Pardubice - Městská hromadná doprava v Pardubicích v příštím roce podraží. Podle náměstka primátora Alexandra Krejčíře nejde o razantní zdražení. Dotkne se především cestujících, kteří si kupují časové jízdenky. Cena papírových jízdenek se nezmění.

„Navýšení je způsobeno zvýšením vstupů na provoz městské hromadné dopravy, ať už se to týká cen nových vozidel, nároků na údržbu vozidel a v neposlední řadě nároků na mzdové náklady,“ řekl náměstek.

Více bude stát roční jízdenka, její cena se zvýší o stokorunu na 3700 korun. Další časové jízdenky budou dražší o pět až 150 korun. Ve druhém tarifním pásmu vzroste cena jízdenky při platbě čipovou Pardubickou kartou o jednu korunu na 11 korun. Podrobnosti o změnách tarifů najdou cestující na internetových stránkách dopravního podniku.

Dopravní podnik přepraví kolem 30 milionů cestujících ročně. V letošním roce nakoupí čtyři velkokapacitní trolejbusy. V příštích letech plánuje nákup 20 autobusů na zemní plyn, které mají úspornější provoz. Letos posiluje linku číslo 14, která zajíždí do lidnaté čtvrti Svítkov a k průmyslové zóně. Uvažuje se také o navýšení počtu spojů do Starého Hradiště u Pardubic.

Město provozování hromadné dopravy dotuje více než 100 miliony korun za rok, příští rok by mělo přispět 135 miliony korun.