Odchod posledního sovětského vojáka by mohl připomínat kalendář

Praha - Počet českých významných dnů by se mohl zaokrouhlit na deset. Třicátý červen by se mohl stát Dnem odchodu okupačních armád z území Československa. Připomínat má okamžiky před 17 lety, kdy opustil republiku poslední sovětský voják. Novinku navrhovanou skupinou poslanců pod vedením Kateřiny Jacques (SZ) dnes podpořila vláda. Musí ji ještě schválit parlament.

Poslanci novelu vypracovali na popud dětského zastupitelstva obce Milovice na Nymbursku. Podle Jacques se k nápadu připojili zástupci všech sněmovních frakcí s výjimkou KSČM. „Srpen 1968 a následný pobyt okupačních armád patří k nejkřiklavějším ukázkám autoritativního přístupu Brežněvova Sovětského svazu ke svým satelitům. Na dvě desetiletí tak Češi a Slováci ztratili podstatnou část své politické suverenity,“ uvádí autoři novely. Podle nich by se proto 30. červen měl stát významným dnem, „protože je to den, kdy se politická nezávislost Československa stala opět realitou“.

Odsun sovětských vojsk byl prvním výrazným polistopadovým úspěchem československé zahraniční politiky. K 30. červnu 1991 opustilo Československo v 925 transportech 73.500 sovětských vojáků a 39.000 jejich rodinných příslušníků, 1220 tanků, 2500 bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů, 105 letadel, 175 vrtulníků a 95.000 tun munice.

Senát se v současnosti zabývá i návrhem na zařazení Zeleného čtvrtku a Velkého pátku mezi státem uznané svátky. Pokud by parlament tuto novelu schválil, zvýšil by se počet státem uznaných svátků v ČR na 15.