Situaci v ODS řešili straničtí starostové v Kladně

Kladno - V Kladně se dnes večer sešli starostové za ODS z Prahy a středních Čech k mimořádné schůzi. Důvodem byla nespokojenost se současnou situací ve vedení strany. Na 60 účastníků se shodlo, že hlavním problémem ve straně je absence dialogu. Vedení ODS podle nich nechce reagovat na výsledek krajských a senátních voleb, který pro občanské demokraty skončil drtivou porážkou.

Podle kladenského primátora Dana Jiránka se na setkání řešilo více problémů. Kromě toho, jak vyhodnotit názor voličů, byla v centru pozornosti také otázka možné změny ODS tak, aby voličům více vyhovovala a plnila své předvolební sliby. Po krajských volbách může být podle Jiránka problémem i další spolupráce mezi Středočeským krajem, ovládaným sociálními demokraty, a Prahou, kterou nadále řídí ODS. Složitější bude podle primátora zřejmě i jednání některých starostů s novým vedením hejtmanství.

„Protože dialog nepřichází ze strany současného vedení, tak si ho nahrazujeme takovýmto setkáním,“ řekl starosta Slaného Ivo Rubík, podle něhož šlo o užitečné tříbení názorů před kongresem, který rozhodne o novém vedení strany. Velký ohlas tak mělo zejména vystoupení pražského primátora Pavla Béma, který se na kongresu postaví současnému předsedovi Mirku Topolánkovi.