Sestry našly v havlíčkobrodské nemocnici odloženou holčičku

Havlíčkův Brod - Zdravou jednodenní holčičku nalezly dnes zdravotní sestry na chodbě havlíčkobrodské nemocnice. Dítě mělo u sebe dopis s datem narození a souhlasem k adopci, matku teď hledá policie. Novorozence našly na oddělení interny dvě zdravotní sestry. Dítě leželo v papírové krabici a bylo čisté, oblečené, zabalené do deky. "Maminka ji dala na frekventované místo k automatům, aby si jí někdo brzy všiml," sdělila mluvčí zdravotnického zařízení.

Dítě je nyní na novorozeneckém oddělení, kde zůstane ještě asi deset dní. „Dali jsme jí jméno Anička, jak se to v těchto případech dělá,“ doplnila mluvčí.

Pro podobné účely zřizují nemocnice speciální schránky, do kterých mohou ženy anonymně odkládat novorozence. V kraji Vysočina je takzvaný babybox zatím v Pelhřimově. Provoz zahájil loni v prosinci. Bezprostředním impulzem pro jeho vznik byl nález odloženého dítěte na záchodě pelhřimovské nemocnice loni 24. září.

V České republice je již 17 babyboxů, poslední byl dnes otevřen v Chomutově. Matky do nich dosud odložily 14 dětí. Schránky o rozměrech 100 krát 60 krát 50 centimetrů jsou vytápěny na 28 stupňů a opatřeny větráním. Po jejich uzavření se aktivují vizuální a akustické senzory, které přivolají odborný personál.