O reformách zdravotnictví bude dnes jednat tripartita

Praha - Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se dnes odpoledne sejdou na mimořádném jednání kvůli podobě zdravotnických reformních zákonů. Nedá se přitom očekávat, že jednání proběhne hladce. Odboráři mají k reformám ve zdravotnickém sektoru vážné výhrady a včerejší schválení tří zásadních reformních zákonů považují za kontroverzní. Připomínky mají stále i vládní lidovci, přestože jejich předseda Jiří Čunek potvrdil, že podstatnou část jejich úprav se již podařilo do zákonů zapracovat.

Odbory obviňují administrativu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka z neseriózního a nestandardního postupu a nesouhlasí s tím, že ministři schválili tři ústřední reformní zákony bez toho, aby je s nimi řádně projednali. Připomínky odborářů by se tak měly řešit právě na dnešním jednání.

Pochybnosti má stále i vládní KDU - ČSL. Podle předsedy Jiřího Čunka se část lidoveckých připomínek podařilo do zákonů zapracovat, stále ale zůstávají nevyřešené problémy. „O vedlejších připomínkách, kterých je asi 140 ke všem zákonům, se bude jednat a vyjasní se na jednání,“ uvedl předseda lidovců Jiří Čunek.

Dále neprošla novela o veřejném pojištění

Včera vládou neprošla novela o veřejném pojištění. Lidovcům i zeleným v ní totiž chybí přesná definice toho, co všechno by bylo pacientům ze zdravotního pojištění placeno. „Musí to být pojmenováno tak, aby tam byla jasná čára, kde pacient nic neplatí, kde něco doplácí a kde si připlácí,“ vysvětluje Jiří Čunek. „Jsme připraveni v různých alternativách tuto definici doplnit, zpřesnit a očekáváme návrhy do pondělí od svých koaličních partnerů, protože v sobotu nebyli schopni přesně formulovat, co tam má být,“ říká k tomu Tomáš Julínek a ministr financí Miroslav Kalousek dodává: „Jsem přesvědčen, že tu formulaci nalezneme a v pondělí budeme moci schválit i ten poslední zákon.“

Zákon po úpravách podpoří všichni lidovci

V případě schválení čeká zdravotnické zákony ostrý zápas ve sněmovně. Proti se staví opozice a důležitá budou i rozhodnutí koaličních rebelů. Jiří Čunek už potvrdil, že po zpracování připomínek reformu podpoří všech 13 lidoveckých poslanců.

Podle zelené poslankyně Olgy Zubové se ale ministerstvo nevypořádalo s připomínkami, které ke všem čtyřem zákonům měla Strana zelených. Pokud se text norem nezmění, tak je při hlasování ve sněmovně nepodpoří.

UK představí alternativní návrh o univerzitních nemocnicích

Univerzita Karlova v Praze chce dnes představit svou verzi návrhu zákona o univerzitních nemocnicích a univerzitních zdravotnických pracovištích. Podle mluvčího univerzity Václava Hájka jde o alternativní návrh k textu ministra zdravotnictví. Julínkův návrh původně počítal s převedením univerzitních nemocnic na akciové společnosti a pedagogové i medici proti Julínkovým záměrům už dříve protestovali.

Univerzity prosazují nemocnice jako veřejné neziskové organizace, jak je to podle nich v Evropě běžné. Obávají se, že v akciových společnostech ztratí vliv na výuku a výzkum. Klesne kvalita výchovy, což se projeví ve zhoršení kvality péče.