Panenky pro UNICEF zachraňují životy dětí

Ostrava - Lidé v Moravskoslezském kraji pomáhají získávat peníze na očkování dětí v nejchudších zemích. Několik základních škol, ale i ostravský Senior klub se zapojily do projektu světové organizace UNICEF. Vyrábějí látkové panenky, které si pak zájemci mohou koupit za 600 korun. To je cena za jednu očkovací vakcínu proti šesti vážným nemocem.

Adoptuj panenku a zachráníš život dítěte. To je motto projektu, do kterého se už před pěti lety zapojila ostravská základní škola Ostrčilova. Panenky šijí dívky v hodinách ručních prací. Často jim ale s výrobou pomáhají i jejich rodiny. „Chtěla bych ušít nějakou hezkou panenku. Pro inspiraci se podívám k babičce a zeptám se v okolí po nějakém vhodném materiálu,“ říká jedna z deváťaček. „Určitě bych měla zájem pomoci, když to půjde, tak se zapojím,“ slibuje druhá.  

Dnes v Ostravě přijal Dětský fond Organizace spojených národů -UNICEF osmnáct nových panenek. Ty symbolicky představují stejný počet dětí, které mohou být díky těmto loutkám naočkovány proti dětské obrně, tuberkulóze, tetanu, černému kašli, záškrtu a spalničkám. „Nemůžu říct, že by se všechna děvčata s tímto projektem hned na začátku ztotožnila. Ale nakonec ty jejich výrobky jsou skutečně nádherné,“ pochvaluje si um svých žákyň ředitelka ZŠ Ostrčilova Hana Kimerová.

UNICEF uvádí, že jejich očkovací programy zachrání každý rok téměř tři miliony dětí ve věku do pěti let. Dalších nejméně jeden a půl milionu dětí však na nemoci, kterým lze očkováním předcházet, umírá. Panenky, které u sebe mají i rodný list s adresou autora, si mohou zájemci koupit na internetu. „Panenkou vzniká zvláštní řetězec. Ten, kdo tu panenku koupí, pošle jejímu tvůrci zprávu, že panenka má nový domov a že společně zachránili život jednoho dítěte,“ uvádí ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba.  

Jen během loňského roku vybral UNICEF v Česku téměř dva miliony korun. Za ně se mohlo naočkovat více než 3 200 dětí v nejchudších zemích.