Hokejový klub vzal pardubické radní na dovolenou do Miami

Pardubice - Deset pardubických zastupitelů přijalo pozvání na dovolenou na Floridu od majitele pardubického hokejového klubu, multimilionáře Romana Šmidberského. Část nákladů za pobyt, jehož hlavní náplní byla návštěva dvou zápasů NHL, si nechali zastupitelé od Šmidberského zaplatit. Všichni tito zastupitelé, zvolení za ODS a Sdružení pro Pardubice, v dubnu hlasovali pro to, aby město prodalo HC Moeller Šmidberskému za 25 milionů korun. Radní přitom měli na stole nabídku o deset milionů vyšší. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Politici za letenku a pobyt v USA zaplatili 50 500 korun. Někteří z nich to i doložili. Vedení HC Moeller Pardubice ale přiznává, že skutečné náklady byly vyšší. „Zastupitelům jsme hradili přesuny na zápasy, lístky na hokej a také občerstvení. Dohromady to mohlo být tak 15 procent z celkové ceny,“ odhaduje šéf představenstva klubu Ondřej Heřman.

Zastupitelé nevidí na zájezdu nic divného

Zájezd do Miami kritizují ostatní radní, mluví o střetu zájmů, proti je i Transparency International. Účast politiků na takové akci je podle ní nežádoucí a neetická.

Zastupitelé, kteří zájezd absolvovali, nespatřují na svém chování nic zvláštního. „Nevidím na tom nic divného. Za svou dovolenou jsem zaplatil přes padesát tisíc a nemám pocit, že by mě klub nějak získal,“ řekl zastupitel za ODS Jiří Razskazov.