Počasí v Česku: vítr, sníh i příprava na lyžování

Praha/Janské Lázně - Náledí, sněhové jazyky a silný vítr - takové počasí nás dnes čeká. Dnešní nejvyšší teploty se budou zastavovat už v dopoledních hodinách na 2 až 6 °C, odpoledne se začne ochlazovat. Na území Česka se také začínají objevovat první sněhové vločky. Sněhové přeháňky hlásí na Karlovarsku, Vysočině i v Praze. Silný vítr v Českých Budějovicích způsobil škodu 500 000 Kč. V horských střediscích se už několik dní uměle zasněžuje, a tak některé lyžařské areály už brzy přivítají první lyžaře.

V nižších polohách zatím pouze prší, postupem dne se ale bude ochlazovat a bude se tvořit náledí. Obzvláště řidiči by si tedy měli dávat pozor. „Například z dálnice D1 máme aktuální hlášení, že se tu tvoří sněhová vrstva,“ upozorňuje meteoroložka České televize Barbora Tobolová. „Intenzita sněžení je velká, za poslední hodinu to byl jeden centimetr.“

Podobné počasí meteorologové očekávají i v příštích dnech. Při vyjasnění a na sněhu mohou teploty klesnout až na minus 15 °C.

Vítr strhl střechu v Budějovicích

Silný vítr, který republiku sužuje od čtvrtka, dnes strhl střechu z domu
v Českých Budějovicích. Velké plechové kusy střechy domu se v ulici Karolíny Světlé postupně zachytávaly o stromy a zastavily se až o jeden z domů. Nikdo nebyl zraněn, škoda se ale pohybuje kolem půl milionu korun. Trosky cestou zničily tři osobní vozy, čtvrtý poškrábaly a poškodily také fasádu domu.

Na Černé hoře se bude lyžovat zadarmo

Stávající počasí ale přeje lyžařům. Prvním místem, kde si o víkendu budou moci v Krkonoších zalyžovat, bude vlek Anděl na vrcholu Černé hory u Janských Lázní. „Sníh jsme uměle vyrobili a možná už od dnešního odpoledne nebo od soboty budeme vyrábět technický sníh na zbývajících částech areálu,“ řekl České televizi Petr Hynek ze Ski areálu Černá hora.

„Je to spíše symbolické zahájení sezony. Lyžovat se bude zdarma, lyžaři si pouze zakoupí stopadesátikorunovou zpáteční jízdenku na kabinovou lanovku z Janských Lázní na Černou horu,“ dodal Hynek s tím, že provozovatelé využijí mrazivého počasí a budou pokračovat i o víkendu v technickém zasněžování dalších sjezdovek.

S umělým zasněžováním začaly v minulém týdnu také další lyžařské areály, termín zahájení sezony ale zatím neurčily.