Milovníci zimních sportů si užili první sněhový víkend

Praha - Díky sněhové nadílce mohli lidé letos poprvé vyrazit do hor a užít si zimní radovánky. V Krkonoších bylo otevřené jediné středisko - Janské Lázně, kam zavítalo zhruba 1 600 lyžařů. K dispozici tam měli třiceti až čtyřiceticentimetrovou vrstvu přírodního a umělého sněhu. Sportovci zavítali i do Krušných hor, hlavně na Klínovec a Boží Dar. Tady ale ještě nebyly v provozu vleky. Sezona začala i v Jizerských horách nebo v Jeseníkách.

Lyžaři měli k dispozici na vrcholu Černé hory dvakrát 300 metrů. Příští víkend by měly být v provozu dvě lanovky, tři vleky a sedm až devět kilometrů sjezdových tratí. Na zahájení sezony se připravují i další krkonošská střediska. Například ve Špindlerově Mlýně vlekaři plánují sjezdovky otevřít během příštího týdne.

V Krušných horách napadlo o víkendu 20 až 35 centimetrů sněhu. Tentokrát se ale museli nadšenci spoléhat pouze na vlastní nohy, protože vleky ve skiareálech ještě stály. Sněhové nadílky tak využili hlavně běžkaři, kteří si sami prošlapávali stopy po zpevněných lesních cestách kolem Božího Daru. Na jeho německé straně v tamním běžeckém areálu však byly stopy už strojově upravené. Na sjezdovky se zase vydali především snowboardisté.

Skútry a rolby upravily první desítky kilometrů stop Jizerské magistrály. Rolba připravila pro běžkaře okruh Bedřichov - Nová Louka - Hřebínek - Tetřeví boudy - Čihadla - Knajpa - Rozmezí - Kristiánov - Blatný rybník - Nová Louka - Bedřichov. Skútr projel stopu také směrem k osadě Jizerka na trase přes Mariánskou horu - Smědavu a Promenádní cestu. Pokud do příštího víkendu sníh ještě připadne, budou upraveny ještě další tratě magistrály.

I Jeseníky přivítaly první běžkaře. Ti se vydali z Ovčárny na Švýcárnu a dál na Praděd. Počet nadšenců se pohyboval v řádu několika set lidí.

V ostatních lyžařských střediscích by se mohla sezona rozběhnout do týdne. Například ve skiareálu Zadov na Prachaticku leží už okolo 30 centimetrů sněhu. Mrazivé počasí dovoluje nepřetržitě zasněžovat hlavní sjezdovku Kobyla. Vleky by se také mohly rozjet na Vysočině - například ve Velkém Meziříčí, Dalečíně na Žďársku a na Šacberku u Jihlavy. V Novém Městě na Moravě dnes nový sníh přilákal první běžkaře, tratě se pro ně ale ještě neupravují.