Bendl nevyloučil kandidaturu na předsedu ODS

Praha - Občanský demokrat Petr Bendl dnes končí po osmi letech v čele Středočeského kraje, nahradit ho má David Rath. S novým vedením kraje je připraven Bendl spolupracovat na projektech, které se slučují s volebním programem ODS. Současně mluví dvanáct dnů před kongresem strany o změně v jejím vedení, v čele by například rád viděl Evžena Tošenovského.

Sociální demokraté budou ve Středočeském kraji vládnout menšinově s podporou komunistů. David Rath se před časem vyjádřil, že ODS měla možnost podporovat jeho menšinovou vládu, kterou ovšem, podle jeho slov, hodili občanští demokraté pod stůl. „Pan poslanec Rath si musí být moc dobře vědom toho, že kampaň, kterou vedli před volbami, je téměř neslučitelná s tím, co chce ODS. Programově se absolutně lišíme, naopak ČSSD se ztotožnila s tím, co chtějí komunisté,“ sdělil Bendl v pořadu Studio 6.

Zároveň dodal, že jsou občanští demokraté připraveni podpořit návrhy ČSSD, které se shodují s jejich programem. „Měli jsme řadu projektů, které chceme podporovat, půjde-li sociální demokracie tímto směrem,“ řekl odstupující hejtman.

Známé jsou i osobní antipatie mezi Bendlem a Rathem. „Rath je velmi kontroverzní politik přebíhající z jedné strany do druhé, využívající různých taktik a účelových lží a věcí, které nikdy nebyly ve středních Čechách v krajském zastupitelstvu zvykem. Je tedy logické, že s touto osobou je velmi těžké spolupracovat,“ myslí si Bendl. Zároveň dodává, že chybu na své straně nevidí.

Na kongresu se může stát cokoliv

ODS se připravuje na kongres strany, na kterém se bude volit předseda. Petr Bendl působí jako jeden s největších souputníků Pavla Béma, přesto jej nepodporuje v kandidatuře na předsedu strany. „Se vzdáleností od Prahy Bémova podpora slábne, což je fakt. Přeji si změnu uvnitř ODS, ale je potřeba hledat, co si přeje členská základna,“ informoval Bendl.

Zároveň nevyloučil, že by na kongresu ODS sám kandidoval na předsedu partaje. „Na kongresu se může stát cokoliv a situace se může zkomplikovat. Jakýkoliv detail nebo věta můžou ovlivnit členskou základnu. Sám bych se rád účastnil řízení strany. Ve vedení bych rád viděl například Evžena Tošenovského, pokud on sám kandidaturu zváží,“ přeje si Bendl.