SOS na Liberecku hodlá podpořit menšinovou vládu ČSSD

Liberec - Strana pro otevřenou společnost (SOS) v Libereckém kraji má v úmyslu podporovat menšinovou vládu ČSSD. Na oplátku by za to měla získat jedno křeslo v krajské radě pro Lidii Vajnerovou, která převezme zodpovědnost za kulturu, památky a cestovní ruch.

Liberecký a Ústecký kraj jsou posledními dvěma regiony, kde dosud není zcela jasné, kdo tam bude příští čtyři roky vládnout. Přitom už v pátek se má uskutečnit první zasedání nového zastupitelstva, které bude volit nové vedení kraje.

Vajnerová není členkou SOS, byla však lídrem jejich kandidátky. Podporu sociálním demokratům slíbila již dříve. Původně SOS odmítala ČSSD podpořit. Jablonecký místostarosta a člen krajského vedení SOS Lukáš Pleticha ale tvrdí, že nyní se situace změnila. SOS se dohodla se socialisty na programových bodech, které jsou pro ni důležité a pokud je ČSSD zapracuje do svého programu, může s její podporou počítat. Pro podporu nové vlády prý v této straně existují dva názorové proudy.

Podpora komunistů a SOS dává 26 krajských hlasů

Podpořit sociální demokraty může i KSČM, která má po volbách 8 mandátů. Komunisté ale nestojí o žádnou tichou podporu, nýbrž jedině o podporu veřejnou a transparentní ve formě písemné dohody. ČSSD získala ve volbách 15 mandátů, SOS tři. Pokud sociální demokraty podpoří i komunisté, dostane menšinová vláda 26 hlasů ze 45.

ODS s 12 mandáty také nepočítá, že by menšinovou vládu ČSSD podpořila. Její lídr Radim Zika řekl, že pokud bude mít menšinová vláda podporu KSČM, opustí zástupci ODS jednací sál a hlasování se vůbec nezúčastní.