Za pokus o vraždu vyměřil soud podnikateli z Plzně osmiletý trest

Plzeň - Za pokus o vraždu sedmnáctiletého mladíka poslal dnes plzeňský krajský soud na osm let do vězení místního podnikatele Antonína Šafáře. Ten si podle spisu pozval před dvěma lety chlapce na svou chatu v Pňovanech na Plzeňsku, spolu s manželkou tam následně ve třech prováděli nejrůznější sexuální praktiky, Šafář poté mladíka napadl a pokusil se ho uškrtit. Chlapci údajně zachránilo život, že ztratil vědomí a muž škrtidlo povolil. Rozsudek není pravomocný.

Zkrvaveného mladíka s rozbitým obličejem našel asi dva kilometry od chaty náhodný chodec. Chlapec skončil v nemocnici s otřesem mozku a zlomeninou spodiny očnice. Podle soudu Šafář pod vlivem alkoholu mladíka nejprve napadl pěstí do obličeje tak, že upadl. Poté, co se chlapec začal zvedat a byl k němu zády, vzal gumový napínák, který mu omotal kolem krku. „Škrtil, útočil proti krku, musel vědět, že může způsobit smrt udušením,“ uvedl soudce Jan Špeta. Gumové škrtidlo povolil ve chvíli, kdy mladík upadl do bezvědomí.

Skutek se stal v červenci 2006. Krajský soud už jednou o vině Šafáře rozhodl. Loni v září ho poslal na deset let do vězení, nařídil mu ambulantní psychiatrické a protialkoholní léčení. Vrchní soud trest zmírnil o dva roky. Nejvyšší soud ale po dovolání Šafáře řekl, že soudci neshromáždili dost důkazů, a vrátil případ do Plzně, žádal mimo jiné i výslech manželky obžalovaného.

Podle senátu se ale oproti minulému rozsudku nezměnila důkazní situace. Výpověď manželky, jež poprvé promluvila v pondělí, senát označil za neurčitou, nepřinesla nic nového. Žena vypovídala nervózně a vyhýbavě. Krajský soud dále zkoumal, zda obžalovaný dobrovolně upustil od svého činu a se škrcením přestal. „Útok byl prudký a brutální, obžalovaný byl vzteklý, v podnapilém stavu, měl i zbytkové stopy drog, chtěl poškozeného umlčet,“ uvedl Špeta. Ani profesionál, natož laik prý není schopen přesně odhadnout, v jakém stádiu škrcení je oběť. Šafář neposkytl napadenému první pomoc, nepřivolal lékaře, spolu s manželkou odjel z chaty.