Na železnici budou přímé spoje z Karlových Varů do Mariánských Lázní

Karlovy Vary - Se změnou jízdního řádu, který začne platit od 14. prosince, nasadí České dráhy přímé spoje mezi největšími lázněmi v regionu - Karlovými Vary a Mariánskými Lázněmi. Na této trase tak nebude nutné přestupovat v Chebu. Do Mariánských Lázní pojede denně pět spojů a v opačném směru tři, informoval tiskový mluvčí ČD Ondřej Kubala.

Vlaky ČD nově ujedou po regionálních tratích příští rok o 6000 kilometrů více. Celkový počet kilometrů se v kraji přiblíží ke dvěma milionům. Na žádné z tratí nebude omezován provoz. Cestující mohou využít denně 32 rychlíkových spojů a 256 vlaků regionálních. „Nově budou vlaky zastavovat na znamení v Pomezí nad Ohří. Zastávka tady vznikla na žádost obce na trati z Chebu do německého Marktredwitz,“ poznamenal Kubala.

Méně příjemné ale bude cestování po železnici mezi Chebem a Plzní. Kvůli stavbě třetího koridoru tady musí lidé počítat s rozsáhlými výlukami. První začnou už v lednu, ale ta největší je naplánována od 3. srpna a potrvá do konce roku 2009. „Zcela neprůjezdná bude trať mezi Planou a Chebem. Všechny vlaky tady nahradí autobusy,“ uvedl ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD v Karlovarském kraji Vladimír Omelka.

Cestující v příštím roce zaplatí za cestu z Chebu do Prahy přes Ústí nad Labem stejnou částku, jako by jeli po trati přes Plzeň, která je o 68 kilometrů kratší. Ušetří tak 82 korun, což je částka, o níž by jinak byla cesta přes Ústí dražší. „Severní trasa je sice delší, ale vzhledem k tomu, že je velmi rychlá, trvá tudy jízda jen o 18 minut déle než přes Plzeň,“ řekl Kubala.