Armáda chce během předsednictví upozornit na problémy malých států

Praha - Armáda chce využít českého předsednictví EU v první polovině příštího roku a poukázat na fakt, že se některé obranné aktivity unie a NATO překrývají. Podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka se prý podobné akce konají pod hlavičkami obou organizací.

Picek na dnešním shromáždění velitelů české armády také upozornil na to, že finanční náročnost některých plánovaných akcí dolehne především na malé evropské země.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová uvedla, že vojáci se v příštím roce chtějí soustředit na rozšíření zahraničních operací, zejména v Afghánistánu. Na dnešním jednání bezpečnostního výboru přednese návrh, aby se počet českých vojáků v této zemi zvýšil méně, než sama armáda původně navrhovala. Parkanová chce totiž získat k vyslání vojáků souhlas opozice.

Konkrétní posílení zahraničních misí spočívá například v nasazení dělostřeleckého vyhledávacího radiolokátoru na ochranu kandahárského letiště. Při zabezpečování pohotovostního systému nad pobaltskými republikami chce česká armáda poprvé v zahraniční misi použít své nadzvukové letouny Jas-39 Gripen. Nad Litvou, Lotyšskem a Estonskem by měly působit čtyři gripeny z celkových čtrnácti.