V Českých Budějovicích zadrželi bombového vyděrače

České Budějovice - Tři měsíce kdosi vyhrožoval městu uložením bomb na nejrůznějších místech. Opakovaně kvůli němu byla vyklízena obchodní centra a dokázal zastavit i vlaky. Policisté kvůli němu dokonce vytvořili speciální tým. Teď už je 26letý muž ve vazbě, hrozí mu 3letý trest a také zaplacení statisícových škod.

Před 2 týdny zely perony českobudějovického vlakového nádraží prázdnotou, nádražní hala také. Čtyři rychlíky museli železničáři na půl hodiny zastavit na trati. Pyrotechnici hledali výbušninu, žádnou ale nenašli. Zástupce Českých drah pro Jihočeský kraj Jiří Kafka upřesnil, že doprava se tady zastavila na 45 minut.

Manévry na nádraží spustil anonymní telefonát, který směřoval na operační oddělení. Podle kriminalistů to byl jeden z posledních telefonátů tzv. bombového fantóma. Hned 9krát stačil zaměstnat desítky policistů a záchranářů. „Tato smyšlená oznámení se týkala uložení nástražných výbušných systémů,“ potvrdila českobudějovická policejní mluvčí Regina Tupá.

Prodejci v obchodních centrech, která museli policisté kvůli telefonátům evakuovat a krátkodobě uzavřít, upřesňují škody. O sumě přesahující desítky tisíc korun hovořil manažer obchodního centra František Mlčák. Muž volal střídavě z mobilního telefonu a z několika budek. Policisté místa sledovali pomocí kamerového systému, monitorovali i jeho telefonní čísla. Po několika dnech ho zadrželi.

„Pod tíhou důkazů se ve čtvrtek českobudějovickým kriminalistům ke svému nezákonnému jednání doznal,“ uzavřela Regina Tupá. Muž je už ve vazbě. Pokud mu soud prokáže vinu, hrozí mu až 3 roky vězení nebo peněžitý trest.