Za pokus o vraždu celníka dostal trhovec 12 let vězení

Plzeň - V Plzni dnes padl dvanáctiletý trest za pokus o vraždu celníka. Senát uznal vinným čtyřicetiletého trhovce Minh Chien Toa. Muž podle obžaloby zaútočil letos v lednu na třiatřicetiletého příslušníka, který chtěl zkontrolovat jeho stánek ve Vojtanově na Chebsku. Trhovec muže kopl do obličeje, poté ho opakovaně bodl do břicha a krku. Rozsudek zatím není pravomocný, muž se na místě odvolal. Podle advokáta Zdeňka Ptáčka nesouhlasí s právní kvalifikací.

Soud muže vietnamské národnosti poslal do věznice se zvýšenou ostrahou a nařídil mu uhradit škodu 20.000 korun. Po vypršení trestu bude vyhoštěn z ČR.

Podle spisu muž na celníka zaútočil poté, co byl vyzván k předložení dokladů. Celníka začal strkat, udeřil ho hlavou do obličeje a pokusil se od stánku utéct. Celník obchodníka přemohl, položil na břicho. Ve chvíli, kdy byl k muži otočen zády, ten na něj zaútočil nožem. Čepel dlouhá 13 centimetrů inspektorovi proťala v břiše tepnu, v krku několik nervů. Muž byl bezprostředně ohrožen na životě a nezemřel jen díky včasné pomoci.

Podle senátu obžalovaného usvědčila zejména výpověď poškozeného, svědectví ostatních celníků i další důkazy. Soud neuvěřil cizinci, který tvrdil, že byl svévolně a hrubě napaden celníkem, který mu také zlomil pravou ruku. Protože se obával o svůj život, nahmatal v leže nějaký předmět a ohnal se s ním po muži v uniformě.

Podle celníka muž zaútočil ve chvíli, kdy byl k němu už otočen zády. „Soud nemá důvod poškozenému nevěřit. Jeho výpověď logicky navazovala na ostatní důkazy. I ostatní celníci potvrdili fyzickou potyčku a to, že se obžalovaný choval vůči celníkovi násilně,“ uvedl dnes předseda senátu. V úvahu prý nepřipadá námitka obhajoby, podle níž celník vypovídal účelově, protože mu hrozil postih za jednání vůči trhovci. „Celní ředitelství už před jeho výpovědí rozhodlo, že jeho zákrok byl adekvátní a nebyl v rozporu s předpisy,“ dodal soudce.

Rekonstrukce na místě činu vyloučila i to, že by na inspektora zaútočil někdo jiný. Senát dnes zpochybnil výpovědi dalších trhovců, kteří tvrdili, že obžalovaný byl celníkem brutálně napaden. „Někteří ze svědků jsou sami stíhání pro útok na veřejného činitele,“ dodal soudce. Polehčující okolností byla bezúhonnost muže.