Na Vysočině bude v příštím roce jezdit méně nevyužívaných vlaků

Jihlava - Na Vysočině v příštím roce ubude asi jedno procento nejméně využívaných osobních vlaků. Méně bude především spojů, které jezdí v časných ranních hodinách a o víkendech, informoval ředitel Krajského centra osobní dopravy Jihlava Miroslav Havel. Podle nového jízdního řádu Českých drah (ČD) cestující najdou například nový rychlík do Českých Budějovic a do Brna, nové osobní vlaky z Bystřice nad Pernštejnem a těšit se mohou i na pohodlnější vozy.

Vlaky na Vysočině letos ujedou 4,257 milionu kilometrů, v příštím roce to bude 4,157 milionu kilometrů. Úbytek je zčásti způsoben nižším počtem pracovních dnů v roce 2009. „Po dohodě s krajem jsme snižovali takové vlaky, kde jezdí jen jeden až tři lidi,“ podotkl Havel. Dodal, že redukce není důsledkem toho, že by se dráhy nemohly s krajem domluvit na dotaci pro příští rok. Tato jednání ještě Havel nepovažuje za uzavřená.

Podle ČD dlouhodobě ubývají cestující v prvních ranních spojích, jimiž dříve jezdilo do práce hodně dělníků. Naopak vytíženější jsou večerní vlaky. Na Vysočině už v příštím roce nebude jezdit například vlak ze Světlé nad Sázavou do Zruče nad Sázavou, který ráno vyjížděl před půl čvrtou.

ČD slibují i pohodlnější cestování v regionálních vlacích. V příštím roce by měla na Vysočině začít jezdit další jednotka Regionova se dvěma vozy. V kraji zatím fungují čtyři, v celé ČR přes 70. Na Vysočinu ale vjíždějí také Regionovy z dalších krajů, podotkl Havel. Dráhy také začaly modernizovat vybavení dvoupatrových vozů, které jezdí na některých místních tratích.

Kraj Vysočina mohl letos poprvé pokutovat dráhy za zpoždění vlaků. Havel uvedl, že to dráhy každý měsíc stojí od 15 000 do 22 000 korun. Zpoždění se měsíčně týká desítek spojů. Havel ale upozornil, že ČD v kraji průměrně každý den vypraví 348 vlaků.

České dráhy nasadí na tratě v Ústeckém kraji dva nové vlaky Regionova. Nahradí staré, nevyhovující motorové vlaky, které zajišťují regionální dopravu. Během tří let by v Česku měla jezdit asi stovka souprav.
Zdroj: ČT24