Skály na Písecku přijdou o ranní vlak

Skály (Písecko) - Spor o ranní vlak vyvolala mezi dopravci a některými obyvateli Skal na Písecku chystaná změna jízdního řádu. Obec si stěžuje ministerstvu dopravy i krajskému úřadu, že přijde o první spoj pro lidi. I když s novým jízdním řádem od 14. prosince regionálních vlaků všude přibude, právě ve Skalách je tomu naopak.

Podle současného řádu tam 20 minut po páté hodině ranní zastavuje spěšný vlak, který využívají někteří místní obyvatelé k cestě do práce. Právě tento spoj ale z nového řádu vypadne, nahradí ho rychlík, který zastávkou jen projede. To se místním nelíbí. Starostka Skal Pavla Poláčková si na postup drah stěžuje na ministerstvu dopravy.

„Nemůžeme přece po každém chtít, aby si nakoupili auta a jezdili autem,“ uvedla starostka.

Ranní vlak podle dopravců využívalo jen pár cestujících, proto grafikon upravili. Ve Skalách první spoj zastaví o hodinu později až kolem půl sedmé. „Zejména doprava školáků, školních dětí je zachována,“ řekl Pavel Kosmata z krajského centra ČD v Českých Budějovicích. Podle Poláčkové budou chtít ve Skalách vzniklou situaci rozhodně změnit.

Podle železničářů jde o výjimku. V novém jízdním řádu na regionálních tratích naopak spojů přibude. „Nárůst dálkové a regionální dopravy je 16 procent,“ uvedl zástupce ČD v Jihočeském kraji Jiří Kafka.

Železničáři od poloviny prosince nově vypraví přímé vlaky z krajského města do Prahy přes Písek. Rychlíky běžně jezdí přes Tábor, kvůli stavbě koridoru a častým výlukám tady ale musejí lidé přestupovat do autobusů.