Senátoři dnes o smlouvách o radaru a o pojištění vkladů

Praha - Senát se dnes začne zabývat smlouvami o umístění americké radarové základny na našem území a bude rozhodovat i o vyšším pojištění bankovních vkladů. Očekává se, že smlouvy o postavení radarové základny v Brdech i o podmínkách pobytu amerických vojáků na českém území horní komora nakonec schválí. Proti smlouvám jsou sociální demokraté a komunisté, kteří mají v Senátu jen 32 křesel. Projednávání radaru chtěla levice odložit na jaro, to se jí ale nepovedlo.

Hlavním argumentem sociální demokracie pro odložení diskuse je, že noví senátoři ještě neměli možnost se s dokumenty řádně seznámit. ODS odklady projednávání odmítá s tím, že se schvalováním smluv se podle ní záměrně čekalo až na nové senátory.

ČSSD po volbách v Senátu výrazně posílila. Noví senátoři ale o programu hlasovat nemohli, protože senátorský slib skládali až v průběhu schůze, tedy po schválení programu. Sociálním demokratům se nepodařilo zablokovat ani projednávání novely o vyšším pojištění bankovních vkladů. Jednání Senátu by se při schvalování vládního opatření proti důsledkům světové finanční krize měl zúčastnit i ministr financí Miroslav Kalousek.

Očekává se, že diskuse o umístění radaru protiraketové obrany USA bude vzrušená. Už včera před Senát přišlo demonstrovat několik odpůrců amerického radaru v Česku. Vzhledem k tomu, že zastánci radaru mají v Senátu většinu, se nicméně předpokládá schválení jak smlouvy o postavení základny v Brdech, tak smlouvy o podmínkách pobytu amerických vojáků na českém území.

Jednání začne ráno hlasováním o návrhu vlády v souladu s evropským doporučením nově pojistit bankovní vklady až do 50.000 eur, tedy asi 1,25 milionu korun. Dosud byl tento limit poloviční. Nově bude také pojištěn celý vklad, zatímco dosud to bylo 90 procent. Příslušnou novelu sněmovna schválila před dvěma týdny ve zrychleném režimu, Senát nechce proces zbrzdit.

Radar
Zdroj: ČT24