Vláda schválila novelu o pojištění, sporný paragraf pozměnila

Praha - Vláda dnes schválila návrh novely o veřejném zdravotním pojištění. Na žádost lidovců i s pozměněným sporným paragrafem o péči hrazené z pojištění a o nadstandardu. Lidovci dnes požádali vládu, aby spornou část zákona vynechala. Tomáš Julínek v paragrafu navrhoval, aby v případě, kdy existuje víc adekvátních léčebných postupů se srovnatelnými výsledky, zvolily zdravotní pojišťovny ten levnější. Místo sporné formulace mluví nový návrh pouze o "účelném využívání pojištění". Vicepremiér Jiří Čunek se zdržel hlasování. Celý balík 4 reformních zdravotnických zákonů tak nyní může jít do sněmovny.

„V tuto chvíli slovo účelné není nikde pojmenováno,“ uvedl Čunek, který během jednání vlády problematický paragraf konzultoval se svým poslancem Jiřím Carbolem. Podle lidovců hrozilo, že pacienti nedostanou nejlepší léčbu, ale tu nejlevnější. „Paragraf 18, který říká, že se poskytuje pouze nejlevnější možná služba, musí ven. Každý má nárok, aby mu byla poskytnuta služba, kterou potřebuje,“ řekl ČT předseda legislativní rady vlády Cyril Svoboda. Podle Julínka by bez sporného paragrafu neměl návrh zákona smysl. „Myslím, že jsme odstranili politický problém. Jsem s výsledkem spokojený,“ řekl po jednání předseda zelených Martin Bursík. 

Tomáš Julínek:

„Čeští občané nyní nemají vůbec žádnou jistotu, jakou takzvaně bezplatnou péči dostanou.“

V současném zákoně o veřejném zdravotním pojištění není podle Julínka vůbec definován nárok z veřejného zdravotního pojištění. Ani zdravotní pojišťovny nemají žádný obecný právní návod, co mají uznat za péči, která je účelná a přimeřená zdravotnímu stavu. Revizní lékař tak podle Julínka může rozhodnout podle toho, kolik má pojišťovna peněz nebo co chce, nebo nechce zdravotnickému zařízení uznat: „Považovali jsme za svoji povinnost tuto definici doplnit.“ Obavy o zmenšení nároku na péči z veřejného zdravotního pojištění jsou proto podle Julínka zbytečné.

Lidovcům vadí i novela o specifických zdravotních službách

Náměstek ministra Marek Šnajdr na lidovecký návrh ve středu reagoval slovy, že pokud by do zákona zapracovalo ministerstvo jen to, na čem se dnes komise shodla, nebyl by to zákon o ochraně pojištěnců, ale o tom, na co je možné si připlácet. Na to podle něj nemůže ministerstvo přistoupit. Lidovcům vadí i pasáž novely o specifických zdravotních službách, podle které by mohly v ČR přerušit těhotenství i občanky zemí EU. Čunek přitom pro návrh ve vládě hlasoval. Poslanec za KDU-ČSL Ludvík Hovorka chce hlasovat pro zamítnutí zákona.   

Novela je součástí první části zdravotnické reformy z Julínkovy dílny. Počítá mimo jiné s plošným očkováním proti pneumokokovi nebo s lepším ohodnocením sester. Tři ze čtveřice zásadních norem schválila vláda jednohlasně před dvěma týdny. Poslední normu o pojištění projednávala znovu v pondělí, rozhodnutí přesunula na čtvrtek.