V Praze 2 a 3 uvažují o změnách v parkovacích zónách

Praha - Praha 2 zvažuje, že o víkendech zruší některé modré parkovací zóny. Na nich mohou parkovat pouze stálí obyvatelé městské části. Odborné firmě proto radnice zadala ke zpracování analýzu parkování v Praze 2 o víkendech, uvedl vedoucí odboru dopravy Prahy 2 Josef Gál. Studie by měla být hotova v polovině prosince. Na základě ní se poté městská část rozhodne, zda vůbec k rušení zón v některých ulicích přistoupí.

„Nyní nedokážu říct, jestli se několik ulic vytipuje,“ řekl Gál. Záleží, jaký výsledek bude mít odborná studie. Popřel tak informace, které se dnes objevily v Lidových novinách, že by bylo o zrušení víkendových zón již rozhodnuto.

Městská část podle něj o změně začala přemýšlet v létě, kdy Pražané odjížděli mimo město. O víkendu tak byla řada míst v modrých zónách prázdná, ostatní návštěvníci Prahy 2 zde ale parkovat nemohli. S příchodem zimy se ale situace podle něj změnila, lidé zůstávají o víkendech více doma. Podle Gála je možné zrušení víkendových modrých parkovacích zón na Albertově.

O změnu v parkovacích zónách již magistrát požádala Praha 3. Místní radnici se nelíbí, že si parkovací kartu nemohou zakoupit obyvatelé Jarova, který k Praze 3 patří. Ti pak nemohou zaparkovat, když jedou například na úřad nebo k lékaři.

Podle mluvčího Prahy 3 Jana Sotony radnice třetí městské části neuvažuje, že by rušila víkendové modré zóny. O víkendu zde totiž neplatí oranžové návštěvnické zóny a není problém zaparkovat.

Radnice druhé městské části již od září upravuje na svých komunikacích vyznačení zón placeného stání, které zasahují až do bezprostřední blízkosti přechodů. Podle Gála již omezili parkování před 27 přechody, o stejném množství přechodů ještě uvažují.

Zóny placeného stání již zavedla také Praha 1 a 7. Vážně o nich uvažuje i Praha 6, chce je ale zavést pouze v Dejvicích, Hradčanech, Bubenči a Břevnově a v poněkud jiné podobě, než ostatní městské části. Stejná práva na zakoupení parkovací karty mají mít všichni občané Prahy 6. Tedy nejen ti, kteří bydlí v oblasti plánovaných parkovacích zón. Pokud projekt schválí zastupitelstvo šesté městské části a magistrát hlavního města, mohl by začít fungovat od podzimu příštího roku.