Rath zrušil stavbu dvou nových pavilonů v kladenské nemocnici

Kladno - Nový středočeský hejtman David Rath (ČSSD) razantně zasáhl do dlouho připravovaných plánů na modernizaci kladenské nemocnice. Rozhodl, že místo tří nových pavilonů v areálu vznikne pouze jeden a ušetřené peníze se vloží do generální rekonstrukce staré budovy. Časový harmonogram prací a dohodnutá cena 1,2 miliardy korun zůstanou zachovány. Rath se už na změnách dohodl se zástupci stavebních firem, které zakázku na modernizaci nemocnice získaly od minulého vedení kraje.

Od pondělního nástupu Ratha do funkce hejtmana jde o další radikální opatření, které učinil. Prvním krokem bylo to, že se zasadil o výměnu ředitelů všech pěti krajských nemocnic. Odvolaný šéf kladenské nemocnice Otakar Mareš označil Rathovy plány v Kladně za „rozhodnutí vyšší moci, jakéhosi vědátora, který přichází z jiné planety a říká, že bude všechno jinak“. Jeho rozhodnutí respektuje, ačkoliv lituje toho, že výsledky pětileté práce přijdou nazmar.

Změny ve stavebních pracích v kladenské nemocnici by měly vyřešit dodatky k uzavřeným smlouvám. Podle hejtmana kvůli změnám nehrozí kraji žádné sankce. Se zástupci firem se prý dohodl velmi smírně. „Pochopili, že pro pacienty a občany Kladna je daleko důležitější, aby byla zrekonstruovaná ta současná nemocnice,“ uvedl Rath.

Při dnešním jednání s novým managementem nemocnice, zástupci projektantů a stavebními firmami uzavřel předběžnou dohodu, podle které se z původních plánů zachová jen výstavba pavilonu akutní medicíny, kde bude mimo jiné centrální příjem, ARO a operační sály. Další dvě samostatné budovy nebudou podle Ratha zapotřebí.

Podle původního záměru měla ve druhém samostatném pavilonu vzniknout transfuzní stanice a ve třetí budově měl stát bunkr radioterapie. Podle Ratha je ale záměr vybudovat novou transfuzní stanici zcela zbytečný. „Nová transfuzní stanice tam byla vybudována před sedmi lety, tak by to do značné míry bylo nehospodárné,“ poznamenal Rath. Výstavba bunkru radioterapie by se zatím odložila. Podle koncepce onkologické společnosti by navíc radioterapie měla být soustředěna do velkých onkologických center, dodal hejtman.

K novám plánům Mareš podotýká, že pokud by měla být zachována transfuzní stanice v přízemí staré budovy, nepodaří se starou nemocniční budovu zprůchodnit a napojit ji na novou. „Tam, kde je dnes transfuzní stanice, mají být do budoucna odborné ambulance, které se nikde jinde nedají udělat tak, aby je měl pacient co nejblíže u vstupu,“ namítl.

Rekonstrukce staré budovy začne až po vybudování nového pavilonu akutní medicíny. Vznikne v něm jedno patro se zhruba 80 lůžky, kam se budou ze staré budovy průběžně stěhovat jednotlivá oddělení, která se budou právě rekonstruovat.

Modernizace oblastní nemocnice začala nedlouho před volbami, které rozhodly o výměně v čele hejtmanství.

Kladenská nemocnice
Zdroj: ČT24