Šest let vězení za přípravu dvou vražd

Ostrava - Pětapadesátiletý Pavel Pokorný si dnes u krajského soudu v Ostravě vyslechl šestiletý nepodmíněný trest. Žaloba jej viní z objednávky dvou vražd. Jednou z obětí se měl stát vysoký policejní důstojník, který v současnosti působí v Národní protidrogové centrále. Za druhý terč si odsouzený vybral majitele pivnice, který mu dlužil peníze.

Soudu se podařilo prokázat, že Pokorný vraždu skutečně plánoval. Odsouzený s tvrzením nesouhlasí a na místě se odvolal. „Nic horšího a sprostějšího jsem u soudu ještě neslyšel,“ rozhořčeně okomentoval Pokorný rozsudek a na místě se proti němu odvolal. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Především vyjádřil nespokojenost s výší trestu. Nejnižší sazba byla totiž 12 let. „Šest je strašně málo. Zvažuji odvolání. Rozhodnu se po doručení písemného vyhotovení rozsudku,“ uvedl státní zástupce Jan Kandráč. Pokorného obhájkyně Dagmar Hrudová zpochybnila výrok soudu, protože se prý opíral o výpovědi osob s kriminální minulostí.

Motivem vražd měly být rodinné spory a dluhy

Svatbou s neteří Pokorného se policista přiženil do rodiny Pokorného. Podle obžaloby jej chtěl odsouzený zlikvidovat kvůli dlouhodobým sporům. Majitel pivnice, jehož měl Pokorný také v hledáčku, mu dlužil 250.000 korun, což bylo také hlavním motivem připravované vraždy.

Obžaloba rekonstruovala postup odsouzeného, který měl prostřednictvím známého kontaktovat dva muže a všechny tři poté najmout jako vrahy. Nejprve prý požadoval, aby dlužníka „pouze“ zbili a zničili vybavení jeho baru. Později už žádal jeho vraždu a také likvidaci svého příbuzného. Trojici dokonce zaplatil zálohu 25.000 korun a požadoval po nich přesné datum útoku, aby si sám mohl obstarat alibi. V případě, že by nechtěli vraždit, žádal je podle obžaloby o zbraň s tím, že muže zastřelí sám.

Najatí zabijáci ale vše nahlásili policii a řekli, že nabídku přijali jen proto, aby od obžalovaného získali peníze. Pokorný u soudu vše odmítl. Tvrdí, že s policejním důstojníkem a celou rodinou se už roky nestýkal, a neměl proto důvod jej nechat zabít. V případě druhé plánované oběti připustil, že trojici mužů kontaktoval a najal si je jako vymahače dluhu. O vraždě podle něj nepadlo ani slovo. To ale vyvracejí nahrávky, které má policie k dispozici.