Lidovci chtějí v koalici opět jednat o schválené Julínkově reformě

Praha - Lidovci chtějí s koaličními partnery znovu jednat o další úpravě čtyř reformních zákonů ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Zákony už přitom schválila vláda a putují do sněmovny. Křesťanským demokratům vadí především úprava potratů, mají ale i další připomínky. V koalici se chtějí dohodnout i na osudu zdravotnických poplatků.

„Vidíme ještě určitý prostor, kde by se daly zákony ještě upravit tak, abychom je byli schopni více vidět jako přijatelné. V tuto chvíli je nám prostor jakoby upírán,“ řekl šéf lidoveckého poslaneckého klubu Pavel Severa. Zákon o specifických zdravotních službách, který upravuje potraty, nemá podle Čunka u lidoveckých poslanců „jednoznačně žádnou podporu“. Lidovcům vadí , že by v Česku mohly umělé přerušení těhotenství podstoupit i občanky EU. Podle unijních pravidel totiž mají nárok na stejné služby a péči jako Češky. KDU-ČSL navrhuje mimo jiné to, že by ženy musely před zákrokem navštívit poradnu.

Diskuse se dnes točila i kolem novely o pojištění, kterou ve čtvrtek schválil kabinet. Sporný paragraf o péči Julínek kvůli zeleným a lidovcům pozměnil. Slova o nejlevnější variantě srovnatelné péče nahradil spojením o péči účelné. I s tímto zněním mají ale lidovci problém. Není podle nich
jasné, co lze za účelné považovat. Výhrady mají i ke způsobu stanovení
standardu a nadstandardu.

KDU-ČSL chce diskutovat i o poplatcích 

„Jsme přesvědčeni, že tuto otázku můžeme s koaličními partnery ještě upřesnit a upravit tak, aby vyhovovala poslancům KDU-ČSL,“ řekl Čunek. Podle něj by se pak u zbývajících zákonů mohly připomínky ještě dodatečně vypořádat.

Lidovci chtějí, aby se koaliční lídři ještě letos „s konečnou platností dohodli o poplatcích“. Koalice se přitom před pár měsíci na návrhu zrušit placení u vybraných skupin už shodla. O záměru by lidovci nyní podle Čunka ale rádi dál diskutovali. Ministr Tomáš Julínek už dříve řekl, že by se do zákonů mohly dostat další úpravy a změny při projednávání v dolní komoře.

Nemocniční kupon
Zdroj: ČT24