Dělnická strana chce demonstrovat v místě kongresu ODS

Praha - Krajně pravicová Dělnická strana (DS) hodlá v sobotu 6. prosince demonstrovat proti svému zákazu. Ke shromáždění si zvolila náměstí Organizace spojených národů v pražských Vysočanech. Nedaleko v hotelu Clarion přitom bude v té době jednat volební kongres ODS. Vláda se v pondělí rozhodla navrhnout Nejvyššímu správnímu soudu, aby Dělnickou stranu zrušil. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) ji již dříve označil za extremistickou.

Podle údajů pražského magistrátu ohlásila Dělnická strana účast zhruba 500 lidí a prostranství si rezervovala od 10:00 do 18:00. Akce nazvaná Shromáždění proti zákazu Dělnické strany bude reakcí na návrh vlády ČR stranu rozpustit.

Dělnická strana podle vlády porušuje zákony. Ministr Langer již dříve uvedl, že není možné, aby se pod roušku svobodné soutěže politických stran a hnutí skrývala činnost, která je neslučitelná s fungováním demokratického právního státu. Odvolal se přitom na prohlášení strany ze 17. října, ve kterém DS „vyhlašuje nulovou toleranci k polistopadovému politickému systému, po jehož odstranění již delší dobu volá“.

Šéf strany Tomáš Vandas návrh již dříve označil za „absolutně nesmyslné rozhodnutí“, které nemá žádné právní opodstatnění. Tvrdí, že DS nikdy zákony neporušila a že se vláda snaží zastrašit opoziční politickou stranu. Předseda Dělnické strany oznámil pokračování v aktivitách strany i přes její případné zrušení. Strana na návrh vlády zareagovala tím, že chystá „největší a nejradikálnější protivládní odpor v naší zemi po roce 1989“.

Dělnická strana spolupracuje s neonacistickými uskupeními 

Dělnická strana na sebe v poslední době upozornila především v souvislosti s událostmi v Litvínově. Akcí Dělnické strany se již delší dobu účastní přívrženci dvou nejvýznamnějších ultrapravicových uskupení v Česku - neonacistického Národního odporu a Autonomních nacionalistů. Když letos v dubnu ukončila svou činnost jiná podobná organizace Národní korporativismus, doporučila svým členům vstoupit do Dělnické strany. Vedení strany přímé napojení na neonacisty odmítá. Vandas například tvrdí, že za „řečmi o zlých neonacistech“ stojí snaha stranu zdiskreditovat v očích případných voličů.

Tomáš Vandas
Zdroj: ČT24