Bém žádá konec vlády ODS se zelenými a lidovci

Praha - Pavel Bém, soupeř Mirka Topolánka v boji o křeslo předsedy ODS, žádá konec koaliční vlády občanských demokratů, lidovců a zelených. Dosavadní první místopředseda to uvedl v článku psaném pro MF Dnes. Pokud za týden uspěje na stranickém kongresu, navrhne prý vznik menšinového kabinetu s podporou ČSSD.

„Jasně jsem deklaroval, že si již neumím představit Mirka Topolánka ve funkci předsedy ODS, ale že mám za to, že vláda by měla dokončit práci, kterou započala. Toto si dnes již nemyslím,“ oznámil Bém.

Topolánka hodlá primátor vyzvat na souboj o křeslo šéfa strany už za týden na kongresu ODS. Současnému premiérovi vyslovila podporu většina regionálních organizací strany, Bém má zázemí v Praze. Proti Topolánkovi také v posledních dnech ostře vystupuje prezident Václav Klaus, vnímaný jako Bémův politický guru. Klaus dal v tyto dny najevo, že by mohl své svazky s Topolánkovou ODS zcela přerušit.

„Všechny výroky mého soupeře ve vnitrostranickém klání až do kongresu nechávám bez komentáře,“ řekl ČT Topolánek. Podle předsedy zelených Martina Bursíka je Bém ještě hodně daleko od toho být předsedou ODS nebo premiérem.