Guvernérka Kanady zahájila pobyt v Česku návštěvou romského muzea

Brno - Do Česka dnes na oficiální návštěvu přicestovala kanadská guvernérka Michaëlle Jeanová. Pětidenní pobyt zahájila návštěvou Brna, v dalších dnech zavítá také do Telče a Prahy a setká se s předními českými politiky. Jedním z témat rozhovorů bude podle očekávání příliv českých Romů do Kanady po zrušení vízové povinnosti.

Jeanová, která v Kanadě zastupuje formální hlavu státu, britskou královnu Alžbětu II., dnes navštívila brněnské Muzeum romské kultury a Masarykovu univerzitu. V Praze se pak setká s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem a zúčastní se Multikulturního dialogu pořádaného pražským magistrátem na téma integrace menšin ve městech.

Kanada je cílovou zemí pro některé české Romy, kteří tam žádají o azyl. Příliv romských azylantů do Kanady od zrušení vízové povinnosti loni v listopadu trvale roste. Od loňského listopadu do poloviny července o azyl požádalo 466 Romů. Česko se kvůli tomu obávalo obnovení vízové povinnosti. Kanada to ale podle posledních informací neplánuje.

Michaëlle Jeanová
Zdroj: ČT24