Českem se prohnal vítr, v neděli se čeká znovu

Praha - Nárazy větru o síle až 110 kilometrů za hodinu zaznamenali během noci na východních vrcholcích Krkonoš a na Českomoravské vrchovině. V Jeseníkách nabíral vítr místy sílu až 130 kilometrů v hodině. Žádné větší škody ale vichřice nenapáchala. Vítr by měl během odpoledne zeslábnout, zítra ale meteorologové očekávají, že opět zesílí.

Se silným nárazovým větrem se potýkali především na Pardubicku, kde spadlé stromy na patnácti místech zablokovaly dopravu. „Nejvíce zásahů jsme měli na Orlickoústecku a na Chrudimsku. V Pardubicích vítr utrhl plechy ze střechy obchodního centra Palác Pardubice,“ uvedl operační důstojník krajského hasičského sboru. U Přestavlk na Rychnovsku havaroval osobní vůz, který se padajícímu stromu snažil vyhnout a skončil mimo vozovku.

Energetici také zaznamenali asi třicet poruch na vedení nízkého a deset na vedení vysokého napětí zaznamenali energetici. „Museli jsme opravovat závady u Dobrušky, na Vysočině, dvě poruchy na Skutečsku naši technici ještě odstraňují,“ řekla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková.

Největší škody se očekávaly na Vysočině, kde měl vítr zesílit až na orkán a foukat rychlostí 125 kilometrů v hodině. Černé předpovědi se sice nenaplnily, i tak ale vítr dosahoval v nárazech síly mohutné vichřice. Nejvyšší zaznamenaná rychlost byla ve Žďárských vrších 108 kilometrů v hodině. I v kraji Vysočina tak hasiči zápasili se zprovozněním silnic. Na dvanácti místech je zablokovaly spadlé stromy.

Na východě Česka se silný vítr čeká i v neděli

Prakticky po celou neděli bude ve východní části České republiky znovu hrozit silný vítr. Na pozoru se před ním budou muset mít od nedělních 03:00 lidé zejména na Vysočině a v krajích Pardubickém, Královéhradeckém, Olomouckém, Moravskoslezském a Zlínském. Meteorologové předpovídají, že vítr bude místy v nárazech dosahovat rychlosti 70 až 110 kilometrů v hodině. Na hřebenech hor na severu území to může být ojediněle až 125 kilometrů za hodinu.

Meteorologové dnes znovu občany a firmy vyzvali, aby zabezpečili okna, skleníky, připevnili lehčí věci a ukotvili stavební jeřáby a další techniku. Lidé by se také neměli pohybovat poblíž starších budov a větších stromů. Řidiči aut by za jízdy měli úměrně situaci snížit rychlost.