Lidem je v podstatě jedno, kdo povede ODS

Praha - Skoro 40 procentům Čechů je víceméně jedno, kdo se po kongresu ODS stane předsedou strany. Uvádí to průzkum pro deník Mladá fronta Dnes, z něhož zároveň vyplývá, že skoro třem čtvrtinám lidí na občanských demokratech vadí arogance a nabubřelost a 40 procent dotázaných si myslí, že ODS je stranou jen pro bohaté a její program nemyslí na obyčejné lidi. Z průzkumu společnosti Median, který si nechal deník zpracovat, vyšel jako vítěz boje o post šéfa strany Pavel Bém. Mirek Topolánek se octil až na pátém místě.

Podle voličů by lepším předsedou než Topolánek byl kromě Béma ještě Evžen Tošenovský, Přemysl Sobotka nebo Miroslava Němcová. Topolánkova podpora uvnitř ODS je ale nesporná. „Já jsem přesvědčen, že ten kongres dopadne dobře, že potvrdí stávajícího předsedu,“ tvrdí ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Podobný názor zastává i ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Politolog Zdeněk Zbořil

„Ten krizový management Mirka Topolánka je mnohem přijatelnější pro tu bezprostřední situaci a pro případné vítězství na kongresu než ta taktika Bémova.“

Členové ODS si zároveň uvědomují, že stranu a její přístup k voličům je třeba reformovat. Arogance je vlastnost, kterou jí veřejnost nejčastěji vyčítá. „Potřebujeme změnit styl politiky tak, aby nám lidé venku více rozuměli,“ dodává k tomu místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a poslankyně ODS Miroslava Němcová.

Cestu, jak vyvést největší pravicovou stranu z krize, chce Mirek Topolánek představit právě na víkendovém kongresu, který má uzavřít napětí ve straně, jež odstartoval její debakl v říjnových krajských a senátních volbách. Do dění v ODS nepřímo zasáhl i její čestný předseda a prezident Václav Klaus, který naznačil, že by stranu mohl opustit. Za Klausova favorita je považován Bém.

Dnes čekají ODS hned tři regionální sněmy, na nichž se bude rozhodovat o tom, kterého z kandidátů podpoří na funkci předsedy strany. O funkci budou v závěru tohoto týdne bojovat na pražském kongresu ODS její nynější předseda a premiér Mirek Topolánek a jeho první místopředseda  a pražský primátor Pavel Bém. Favoritem je zatím Topolánek, pro něhož se dosud vyslovilo šest regionálních sněmů ODS. Jen ve středních Čechách podporu nezískal, ale nominace tam o jediný hlas unikla i Bémovi. Za Béma se ještě žádný regionální sněm nepostavil.