Zasedání vlády (1.12.)

Praha - Biometrické pasy s otisky prstů se budou moci vydávat dětem od šesti let. Na svém dnešním jednání o tom rozhodla vláda. Podle ministra vnitra Ivana Langera se kabinet snaží o zajištění co největšího komfortu pro rodiče, některé státy totiž zavádějí povinnost biometrických údajů v pasech už pro tříleté děti. Stanovení věkové hranice pro snímání otisků upravuje návrh zákona o certifikaci veřejných dokladů s biometrickými údaji. Cestovní pasy s otisky prstů se mají vydávat už od 1. dubna, vláda proto požádala sněmovnu o zrychlené projednání normy.

Při organizaci českého předsednictví EU bude policii pomáhat šest desítek celníků. Oznámil to ministr vnitra Ivan Langer. Neupřesnil ale, co přesně budou celníci dělat. Už před několika týdny kabinet rozhodl o tom, že při předsednictví bude pomáhat i dvě stě vojáků. Většina z nich má pracovat jako řidiči oficiálních limuzín a jako pyrotechnici.

Česká republika zredukovala množství vypouštěných emisí skleníkových plynů více, než se zavázala v tzv. Kjótském protokolu. Svého úspěchu hodlá náležitě využít. Svůj přebytek chce rozprodat státům, popřípadě soukromým subjektům, které mají s plněním emisních limitů problém. První obchod by měl podle ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ) proběhnout nejpozději do února. Výnosy z prodejů poputují do dalšího snižování emisí.