Na východě Polska blokují protesty hraniční přechody

Varšava - Pěší a řidiči nákladních vozů dnes zablokovali několik hraničních přechodů na východní hranici Polska. Poláci tak protestují proti nařízení, podle kterého už nemohou z Ukrajiny vozit karton cigaret, ale pouze dvě krabičky. Z prodeje levných ukrajinských cigaret přitom žije na východě Polska mnoho lidí. Řidiči kamionů zase protestují proti předpisům omezujícím dovoz paliva z Ruska a Běloruska.

Prvního prosince začal platit na polsko-ukrajinské hranici nový celní předpis. Podle něj může turista jednorázově přenést z Ukrajiny do Polska pouze jednu lahev alkoholu místo dvou a jen dvě krabičky cigaret a nikoliv karton jako doposud.

Řada Poláků, kteří podobně jako Češi nepotřebují víza na Ukrajinu, žije právě z prodeje levných ukrajinských cigaret. Krabička cigaret na Ukrajině stojí v přepočtu okolo osmi korun a ve Varšavě od 40 do 60 korun. Podle mluvčí pohraniční stráže se blokády na přechodu účastní okolo stovky lidí.

Poláci poukazují na to, že z levných cigaret beztrestně žijí Ukrajinci, kteří pašují celé kartony například ve vlaku, jenž jede z Ukrajiny do Polska přes přechod v Dorohusku. Krabičky nacházejí celníci za topením, v podlaze, na střeše a v dalších úkrytech. „Bohužel vlak stojí v Dorohusku jen dvě hodiny a za tu dobu stihneme zkontrolovat jen několik vagonů, cigarety objevíme pokaždé,“ popsali celníci.

Situaci na hranici polsko-běloruské komplikují zase protesty řidičů kamionů. Těm se nelíbí, že polská vláda neuvolnila normy, které se týkají dovozu paliva z Běloruska a Ruska. Dopravci žádají, aby limit byl 1200 litrů, vláda povolila dovoz pouze 600 litrů.

Pohraničníci zatím posílají turisty, osobní i nákladní automobily na přechody, kde se neprotestuje. Upozorňují ale, že se mohou prodlužovat čekací doby na odbavení.