Již devět krajů podpořilo kandidaturu Topolánka

Karlovy Vary - Členové ODS v Karlovarském, Královéhradeckém i Moravskoslezském kraji dnes na svých regionálních sněmech podpořili Mirka Topolánka před víkendovým volebním kongresem strany. Současného předsedu občanských demokratů dosud nominovalo devět krajů, jeho soupeře a místopředsedu strany Pavla Béma žádný.

Výsledek dnešního jednání královéhradeckého sněmu sdělil předseda regionální ODS a starosta Trutnova Ivan Adamec. Pro Topolánka hlasovalo 62 z 92 delegátů. Podporu předsedovi strany na východě Čech vyjádřily již dříve oblastní sněmy ODS v Trutnově, Rychnově nad Kněžnou a Jičíně. ODS na Hradecku a na Náchodsku o podpoře kandidáta na předsedu nerozhodla. Náchodsko a Hradecko o kandidátovi na předsedu vůbec nehlasovaly.

Pro stávajícího šéfa strany se vyslovily taktéž oblastní sněmy v Karlovarském kraji, proto jeho nominace regionálním sdružením nebyla překvapením. Na posty místopředsedů regionální sněm Karlovarského kraje navrhl a bude na kongresu podporovat Ivana Langera, Aleše Řebíčka, Petra Gandaloviče a Petra Nečase.

Topolánkovi dali svůj hlas i členové, kteří k němu mají jisté výhrady. Za současné situace ve straně však jeho volbu považují za lepší alternativu, než kdyby v čele ODS stál Pavel Bém. „Ještě před třemi týdny bych dal hlas Bémovi. Ale jeho počínání v poslední době mě nepřesvědčilo, že by dokázal Topolánka nahradit,“ uvedl účastník karlovarského regionálního sněmu Jiří Hojda.

Topolánek dnes získal podporu i v Moravskoslezském kraji. V tajné volbě se pro něj vyslovilo 81 z 96 delegátů. O Pavlu Bémovi se vůbec nehlasovalo. Na prvního místopředsedu strany delegáti nominovali někdejšího hejtmana Evžena Tošenovského.

Topolánek získal na předcházejících oblastních sněmech v regionu podporu pěti ze šesti organizací, o jeho nominaci nejednali pouze v Opavě.

Účast prezidenta Václava Klause na kongresu ODS je stále nejistá. Premiér Topolánek ho oficiálně pozval, Klaus však svou účast dosud nepotvrdil. „Z toho, co se děje, usuzuji, že to rozhodnutí možná padne na poslední chvíli,“ myslí si Topolánek.

Prezident odmítl premiérovy úvahy o tom, že když nevyloučil svůj odchod z ODS, naznačuje tím, že na kongres nepřijede. „Pokoušet se preventivně mi přibouchnout dveře, to já myslím, že není pro nikoho dobré.“

Volební kongres ODS začíná v pátek, nový předseda by měl být znám v neděli.