Poslanci si schválili program mimořádné schůze, na ničem se ale nedohodli

Praha - Koaličním poslancům se podařilo prosadit program dnešní mimořádné schůze sněmovny, na které se měli zabývat návrhem daňových změn či působením českých vojáků v zahraničí. Zákonodárci ale dnes stihli jen čtyřhodinovou debatu o dopadech finanční krize na Českou republiku. Schůze byla v 19:00 přerušena, k jejímu programu by se měli poslanci vrátit v některém z příštích dnů.

Premiér Mirek Topolánek vystoupil na úvod schůze na žádost opozice s projevem o dopadu světové finanční krize na Česko. Představil ucelený plán, podle něhož chce vláda na krizi reagovat. Strategie má čtyři základní cíle: obnovení důvěry ve finančním sektoru, prevenci a eliminaci rizik ze světové krize, stabilizaci a zpružnění ekonomického prostředí a impulzy k růstu ekonomiky.

Opozice premiéra i vládu za přístup k řešení potíží kritizovala. Podle stínového ministra financí Bohuslava Sobotky bylo Topolánkovo vystoupení příliš obecné a nepodložené. Premiér ve svém proslovu uvedl, že mírnější dopad krize na Česko je způsoben zavedením vládních reforem. S tím však opozice nesouhlasila, ČSSD dokonce prohlásila, že je to zásluha jejích bývalých vlád.

Konání schůze bylo dlouho nejisté

Pro schválení programu potřebovala koalice 99 hlasů a přesně tolik jich dostala. Podržely ji nezařazené poslankyně ze Strany zelených a také všichni přeběhlíci z ČSSD. Rebelové z ODS Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel se zdrželi, a početně tak podpořili koalici. Nenaplnily se tak obavy, aby se neopakovala situace z minulého týdne, kdy schůze skončila dřív, než vůbec začala. Poslanci ČSSD a KSČM už před zahájením dnešní schůze avizovali, že program nepodpoří.

Mimořádná schůze bude i ve středu 

Mimořádná schůze je svolaná i na středu, kdy by se měl projednávat rozpočet. Schvalování programu schůze by se mělo už obejít bez napětí. I rebelující poslanci ODS totiž slíbili, že pro něj budou hlasovat. Naopak předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek dnes prohlásil, že ani zítřejší program opozice nepodpoří.

Pokud se klíčové věci nepodaří koalici ve sněmovně prosadit, hrozí premiér Topolánek dokonce pádem vlády: „Pokud neprojde schůze, je to na vážné zamyšlení, jestli vláda nemá odejít. V tom smyslu by nemohla plnit ani základní funkce státu.“ Jestli schůze proběhne, záleží opět do jisté míry na opozici. „Vláda přeci musí mít zajištěné hlasy pro svoji existenci. Buďto je má, a pak nebude rozpočtové provizorium, nebo je nemá, a pak hrozí to, že nebudeme mít rozpočet,“ řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Rebelové z ODS mají kromě daní výhrady i ke státnímu rozpočtu. Podle Schwippela je postaven na nereálných číslech. „Neschválit rozpočet, respektive zablokovat jeho projednávání, je absolutní výraz politické nezodpovědnosti,“ prohlásil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Další mimořádná schůze čeká zákonodárce 9. prosince. O její svolání požádali sociální demokraté, kteří chtějí projednat ratifikaci Lisabonské smlouvy.

Vyplňování daňového přiznání
Zdroj: ČT24